Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Киноа

Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена.

Името "киноа" произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа "Kinwa" или "Qin-wah". Като реколта най-напред е била култивирана в района на Андите на Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу преди 3000 до 4000 години.

Хранителният състав на киноата е много добър в сравнение с основните зърнени култури. Зърната и съдържат незаменими аминокиселини, като лизин и големи количества калций, фосфор, магнезий и желязо. Киноата е без глутен и е лесна за усвояване.

Зърната на киноата като цяло се варят по същия начин, както ориза и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Киноата не се нуждае от много варене. Зърната се сваряват приблизително за 15-20 минути. Заливат се с два пъти повече вода, а когато станат прозрачни, значи са готови.

Киноата е незаменима храна при хората страдащи от мигрена, защото има високо съдържание на магнезий, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и редуцира пристъпите на мигрена.


Киноа
категория