Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Картофи

Картофът е открит в Южна Америка. Пренесен е в Европа и се е използвал за декоративно растение, докато не е станал основна храна през 17-и век.

Картофът е култура, която се влияе от много различни фактори. Видът на почвата е много важен – дали е глинеста, песъчлива или ронлива. Разнообразието на почвата до голяма степен определя вкуса на картофа. Важно е също и подхранването – дали е имало много валежи или малко, дали лятото е било горещо или меко. 

Всички тези фактори определят вкуса на картофа. Той може да е сладък, плътен или сух и ронлив. Това са четирите разновидности, които се намират в магазините. Ако изберете плътен картоф, той ще запази вкуса си през целия сезон.

Картофът е богат на витамин С, който укрепва имунната система и помага на раните да зарастнат.

Коричката на картофа съдържа много фибри и витамини, хранителна е и много полезна.

Картофите, заедно с царевицата и оризар са най-популярната култура. Могат да се съхраняват при температура от 4-5 градуса. 

Ако ги оставите на светло, ще позеленеят, а зелените картофи са отровни. Ако се съхраняват при висока температура, започват да покълват. Това също е вредно. Ако пък се съхраняват на прекалено студено, стават много сладки. Това също не е решение, защото сладките картофи не са полезни.



Картофи
категория