Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Как се приготвят аспержи

от Рен Биън

Пролетта е тук и сезонът на аспержите, макар и кратък, започна. 

Въпреки че аспержите могат да се намерят в супермаркетите по време на сезона им, винаги е по-добре да се потърсят свежи зеленчуци на фермерски пазари или направо от производителите, на полето.

Щом набавим аспержи, обаче, идва въпросът как да ги приготвим. По-долу ще разберете всичко, което трябва да знаете относно готвенето на аспержи. 

Бланширане 

Когато готвим аспержи, можем да ги завържем на малки връзки от по няколко стръка, което ще улесни изваждането им. Поставете тези малки връзки или отделни стъбла в тенджера с вряща вода, захлупете и гответе от 3 до 5 минути, в зависимост от дебелината на стъблата. Извадете аспержите, изцедете ги и ги поставете веднага в купа със студена вода и кубчета лед или ги сервирайте веднага. 

Приготвяне на пара 

Поставете аспержите в кошничка за варене на пара, в тенджера с малко вряла вода на дъното. Захлупете и гответе 3 минути. 

Гриловане 

Аспержите обичат да бъдат запечени в грил-тиган. Само поръсете малко зехтин на дъното на тигана и обръщайте от време на време аспержите.

Ако приготвяте барбекю навън, леко намажете стъблата със зехтин и ги изпечете на умерена температура, като ги обръщате често, за да не загорят. 

Печене 

При печене вкусът на аспержите се обогатява и това е, може би, моят предпочитан начин за приготвянето им. Предварително загрейте фурната на 220 градуса, постелете тавичка с хартия за печене, подредете аспержите легнали, поръсете със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Аз обичам да добавям и няколко скилидки чесън, както и малко фино настъргана лимонова кора. Печете 10 минути. Можете да използвате печените аспержи за добавяне към ризото или паста със сметанов сос. 

Запържени

Аспержите се използват често в азиатската кухня, както за салати, така и за пържени ястия. Необходими са им само минута-две в нагорещен уок. Затова, запомнете, че аспержите се добавят към края на приготвянето на ястие в азиатски стил. Отиват им малко соев сос и щипка сусамово семе.  

Сурови

Всъщност аспержите могат да се консумират и сурови. Можете да ги нарежете на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци и да ги комбинирате със зърна нар, например. Отиват си също със сирене и репички. Една-две аспержи могат да се добавят и към зелено смути. 

С какво се съчетават добре аспержите

Аспержите са идеални със зехтин или малко масло, овкусени със сол и черен пипер. От сирената най-подходящи са бялото сирене, настърган пармезан, меко козе сирене и чедър. Моя любима рецепта, която приготвям за пикник, е тарт с аспержи и чедър. Също така правя аспержи ала полонез, като първо сварявам аспержите във вода със захар и сол, а след това ги поръсвам с пресни хлебни трохи, запържени в масло.

Също така съчетанието от аспержи и яйца е класика. Пробвайте да натопите сурови свежи аспержи в рохко сварено яйце или да направите супа от аспержи и да я гарнирате с поширано яйце и струйка зехтин.

Престъпление е и да не споменем сос холандез – класически френски сос, приготвен с разтопено масло, пресни жълтъци, лимонов сок и малко горчица или щипка кайенски пипер. Комбинацията с аспержи е просто божествена. 

Бележки

Тънките стъбла на аспержите са млади и са с по-свеж вкус, а по-дебелите и плътни са оставени да растат по-дълго време и имат по-изразен вкус.

Ако не сте опитвали аспержи, направете го сега, а след това ги използвайте често в менюто си. Ако сте си купили аспержи, но не ги използвате веднага, поставете ги изправени в купа със студена вода и ги съхранявайте в хладилник.

 

За авторката

Рен Биън е известна кулинарна авторка и майка на две деца от Хартфордшир, Великобритания. Израснала е в полско семейство, в което храната е била на почит. Сега има собствено блог,  в който пише за семейството и за сезонната храна - www.renbehan.com. Рен обича да готви заедно с децата си, които са на 6 и на 4 години.



Как се приготвят аспержи
категория