Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Как да изберем зехтин

Не всички маслинови дървета са еднакво полезни. Само нерафинираното масло, получено чрез пресоване и без химикали, е полезно.

Еxtra Virgin е най-добрият зехтин, механично пресован, извлечен при температура не повече от 27 градуса.
Само най-добрата реколта от Еxtra Virgin, се маркира допълнително с D. O. P. /Denominazione de Origine Protetta/. Този зехтин е мечтата на гастрономите.

Virgin /Vergine, Viarge/ - също е с високо качество, извлечен без нагряване, но с по-ниско качество на маслините от тези на Еxtra Virgin.

Рафиниран зехтин - той е подходящ за пържене и готвене. Не е естествен продукт, защото има добавки, но е за предпочитане при пържене и готвене, защото не образува канцерогени. По-евтин е и с по-дълга трайност.

Pomace Olive Oil е най-евтиното маслиново масло. Произведен е от остатъчната маслинова маса, след производството на масло от първия добив. Примесва се с малко количество Virgin за да се възстанови цвета и вкуса. Pomace също е полезен за приготвяне на топла храна.

Вкусът на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен и кисел. Дефекти във вкуса са оцетен привкус, метален привкус и гранивост. Цветът на маслиновото васло варира от светло злато до тъмно зелено.
Нивото на киселинност на маслиновото масло се означава със съдържанието на олеинова киселина в 100 г продукт. Киселинноста на Екстра Върджин не трябва да надвишава 1%, на зехтин Върджин - 2%, на рафинираното маслиново масло - не повече от 1,5%.


Как да изберем зехтин