Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Интервю с Максут Ашкар

ШЕФ МАКСУТ ОТ ИСТАНБУЛ - МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ГОТВИ ЛОКАЛНО

„С новото поколение шеф готвачи в Турция се опитваме да променим репутацията ни и вместо за „нация на кебапа“, да се заговори за „модерна анадолска кухня“, казва Максут Ашкар от кулинарния канал 24 Kitchen

Адриана Попова

Разкажете за себе си. В семейството ли сe научихте да готвите?

Роден съм в семейство, което обожаваше храната и обсъждаше вечерята, докато обядваше. Имах щастието да поживея с баба ми, когато бях на 7. Това, което свързваше 7-годишното момче и 70-годишната жена, беше кухнята. Прекарах две зими, помагайки й в готвенето. Предполагам, че там се роди страстта ми към него. Майка ми си има собствен ресторант, в който готви. С нея си споделяме рецепти. Тя ми издава тайните на традиционната кухня, а аз й давам рецепти за паста.

Кое е първото ястие, което сготвихте?

Една от важните ми задачи в кухнята на баба беше да пека кафеени зърна на тиган, като трябваше постоянно да ги бъркам, а след това и да ги смилам. Останало ми е в главата, понеже трябваше да приготвям съставка на напитка, забранена за мен, тъй като бях само на 7.

Каква е кухнята на родния ви град?

Сърцето на кухнята на моя край е в толерантността. Градът, в който съм роден, е известен с гостоприемството си към всички религии и култури. Така че кухнята е много богата и темпераментна. Акцентът е върху подправките със силен вкус и цитрусовите нотки.

Коя е кулинарната Мека на Турция? Бихте ли ни препоръчали някой регион, в който се готви особено вкусно?

Бих посочил два града: Газиантеп и Антакия. Това всъщност е общоприето – ако зададете въпроса на другиго, по всяка вероятност ще получите същия отговор.


Цялото интервю с Максут Ашкар можете да прочетете тук - http://www.eva.bg/article/27635-Shef-Maksut-ot-Istanbul-misli-globalno-gotvi-lokalno?page=1


Интервю с Максут Ашкар
категория