Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Хестън и молекулярната гастрономия

Кулинарното изкуство се свързва с науката по един нов и иновативен начин, наречен „молекулярна гастрономия“ и кухнята се превръща в малка химическа лаборатория, в която могат да се открият интересни и необичайни съставки.
Терминът „молекулярна и физическа гастрономия“ е въведен през 1988 г. от унгарския физик Николас Курти и френския физикохимик Ерве Тис.

„Молекулярната гастрономия“ изучава въздействието на различните кулинарни методи върху храната, както и възприятието на храната от петте сетива.

Интересът на Хестън Блументал към готвенето се появява по време на семейна ваканция в Прованс, Франция, когато той е на 16 години. Въпреки че тази ваканция, както и по-късните му пътувания до Франция показват големия интерес на Хестън към храната и кулинарното изкуство, повратният момент за него настъпва, когато прочита книгата на Харолд Макгий „On Food and Cooking: the Science and Lore of the Kitchen“. Прочетеното напълно преобръща представите на Хестън за кулинарното изкуство с класическите техники на приготвяне на храната и го кара да възприеме напълно нов подход.

В новите епизоди Хестън се впуска в приключението да изследва по какъв начин храната влияе върху взаимоотношенията между хората. Известно е, че някои храни са афродизиаци. Сред тях са аспержите, стридите, хайвера, ядките, трюфелите, шафрана и др. Хестън иска да разбере какъв ефект имат определени храни върху хората, както и по какъв начин храната влияе върху влюбени двойки, намиращи се на различни етапи от връзката си.

Не пропускайте лятната програма на 24KITCHEN „Вълшебно лято“ – всяка събота и неделя от 16:00!


Хестън и молекулярната гастрономия
категория