Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Гъби

Кладницата произхожда от Япония, но бързо навлиза и в Европа.

Кладницата е отличен източник на протеини. Протеините се съдържат предимно в месото, рибата яйцата, но и в кладницата. Белтъчините са основните градивни елементи на тялото ни и са много са важни за изграждането на мускулите.

Гъбите съдържат много фибри, което е важно за храносмилането.

Гъбите съдържат много фосфор, полезни са за здрави кости и зъби. А като много малко зеленчуци гъбите съдържат минерала селен, който забавя стареенето. Гъбите са нискокалорични.

Всички гъби са полезни за имунната ни система. Кладницата дори предпазва от образуване на ракови клетки.

Култиваторите, в които се отглеждат гъби, работят на принципа на измамата. В култиватора първо се имитира лято, а после температурата се понижава. Така гъбите мислят, че е есен и започват да растат, за да създадат поколение, т.е. да пуснат спори. Така се прави през цялата година – температурата се покачва и спада и гъбите растат.

След около 3 седмици в култиватор гъбите могат да се берат. Берат се в продължение на една седмица, след това се оставят да починат. Бере се отново и после се почиства и засява.

Гъбите растат в компост, съдържащ конски тор и много слама.



Гъби
категория