Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

FRD - рецепта за приготвяне

FOOD REVOLUTION DAY е ден, посветен на здравословното хранене и изграждането на отношение към него у децата, организиран от Джейми Оливър и неговата фондация.
На 15 май, 2015 г. всички заедно можем да покажем колко силно вярваме, че храненето е особено важно за здравето на децата ни, както и за нашето. Начините за участие са много - вижте повече тук http://www.24kitchen.bg/news/food-revolution-day-2015

Тази година предложената от Джейми Оливър рецепта, която всички хора, отбелязващи Food Revolution Day по света да приготвят е "Сандвич със зеленчуци". Други рецепти, които може да приготвите на този ден, вижте тук - http://www.foodrevolutionday.com/recipes/#eOEHXBjBHPWlLKf0.97


САНДВИЧ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

4 човека, 40 минути

Продукти:
4 пълнозърнести питки със семена
4 репички
1/2 краставица
½ малък морков
2 розички карфиол
½ малка ябълка
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. зехтин екстра върджин
4 стръка пресни подправки – копър, магданоз, босилек
или 2 стръка мента
1 шепа кресон или друг вид поници*
1 шепа пресни шушулки грах
1 с.л. белени слънчогледови семки
2 с.л. крем-сирене или котидж сирене
2 с.л. хумус

Необходими пособия:
нож за хляб
дъска за рязане
нож
голяма купа
чаена лъжичка
супена лъжица
чиста кухненска кърпа
точилка
ножица

Начин на приготвяне:
1. Разрежете питките на две части, хоризонтално, с помощта на назъбен нож за хляб.
2. Почистените и измити репички разрежете на половинки. Поставете ги върху дъската с бялата страна надолу. Нарежете всяка половинка на 3 резенчета. Сложете ги в купата.
3. Разрежете краставицата на две, по дължина. С помощта на лъжичка издълбайте семките. Поставете половинките краставица с издълбаната страна надолу и ги нарежете на полумесеци. Сложете ги в купа.
4. Разрежете чушката на две, отстранете семките и и бялата част. Нарежете всяка половинка на две, по дължина. Всяко парче нарежете на 4 парчета. Сложете ги в купата.
5. Обелете ябълката и я поставете с вътрешната част надолу върху дъската за рязане. Нарежете на 6 парчета. Сложете ги в купата.
6. Почистете моркова, измийте го и го нарежете на тънки кръгчета. Сложете ги в купата.
7. Накъсайте розичките карфиол на още по-малки. Сложете ги в купата.
8. Разстелете кухненската кърпа върху дъската за рязане. Изсипете нарязаните зеленчуци и ябълка по средата на кърпата, на купчинка. Завържете кърпата като вързопче и с помощта на точилката смачкайте зеленчуците внимателно, като удряте не много силно. Целта е парченцата зеленчуци и ябълка да станат съвсем малки, а не да се превърнат в пюре.
9. В празната купа сипете балсамовия оцет и зехтина. Откъснете листенцата пресни подправки от стъблата. Накъсайте листенцата в купата. С помощта на ножица нарежете пониците. Добавете зърната грах и слънчогледовите семки. Накрая добавете смачканите зеленчуци и разбъркайте всичко много добре, с помощта на пръстите си.
10. Намажете долната част на всяка питка за сандвич с крем-сирене, а горната част – с хумус.
11. Разпределете зеленчуковата смес върху питките. Захлупете с горната част на питката.

Съвет: Така приготвените зеленчуци може да консумирате като салата. Необходимо е само да ги овкусите леко със сол.

*поница – млади, зелени стръкове от различни видове семена


FRD - рецепта за приготвяне
категория