Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement

Домати

Доматите съдържат ликопен. Ликопенът е антиоксидант, който има пречистващ ефект, защото атакува свободните радикали в организма ни. Той прави домата естествен слънцезащитен продукт. Предпазва кожата от изгаряне и я подмладява.
Ликопенът облекчава симптомите на астма и е полезен и за артериите, и за очите. Освен това подобрява мъжката плодовитост и предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания.
Доматите съдържат също бетакаротин, който тялото ни превръща във витамин А. Той е съществено важен за здравето на зъбите, костите, кожата и косата.

Доматът има дълга история. Инките отгледали първите домати, които по онова време са били съвсем малки. Днес има стотици сортове домати по целия свят – малки, големи, кръгли, издължени, жълти, зелени, червени.
В началото домати се отглеждали само за декорация, защото били отровни. Но през XIX век най-после се намерили куражлии, които да ги включат в менюто.
Първите домати, които са пристигнали в Европа, били жълти. Чрез смесване на различни сортове по-късно станали червени.
Растението домат е едногодишно. След шест седмици започва да цъфти и да се опрашва. Стъблото расте, листата потъмняват и накрая имаме зряло растение. Стъблото на домата може да достигне до 15 метра. Върхът на растението има нужда от светлина. Плодът също се нуждае от светлина, за да придобие цвят. Доматът се отглежда с любов.

В Холандия се отглеждат различни сортове домати – Сан Марсано, мини Сан Марсано, Вкусният Том, Рома, тъмнозелени домати Комато, жълти домати, чери домати.

Не слагайте доматите в хладилник! Съхранявайте ги във фруктиера, за да запазите сладостта им.



Домати
категория