Моята Шри Ланка с Питър Курувита

Моята Шри Ланка с Питър Курувита

Описание

Следвайки рецептите на баба си като пътеводител, Питър Курувита тръгва на обиколка из родината си - от крайбрежното рибарско селце до обширните полета с чай, за да ни запознае с красотите, културата и кулинарното разнообразие на Шри Ланка. Питър ще превърне пътуването ни из тази привлекателна страна в запомнящо се и интересно приключение, по време на което ще се насладим на автентични ястия.
Някога наричана перлата на Индийския океан, Шри Ланка притежава плодородни почви и чудесно местоположение – оттук е минавал търговския път на подправките.
Но днес страната се асоциира преди всичко със социални конфликти и нестабилност.
Изоставяйки тези възприятия, Питър си поставя за цел да ни запознае с не дотам признатата богата история и култура на Шри Ланка, търпеливо очакваща своите откриватели.

Епизоди

Сезон 1
 • 1

  Коломбо

  +

  Пристигайки в Шри Ланка, Питър Курувита е погълнат от гледките, звуците и миризмите, напомнящи му за детството му в Коломбо. Там, напътстван от баща си, Питър се научава винаги да готви и да се храни с любов. Питър се среща с бавачката си и заедно готвят в суматохата на най-големия пазар на Коломбо.

 • 2

  Сигирия

  +

  Питър тръгва по стар семеен маршрут за разходки към вътрешността на страната до останките от древния дворец Сигирия, смятан за осмото чудо на света. На планинския връх, разположен срещу руините, Питър приготвя историческо кралско къри.

 • 3

  Канди

  +

  Канди някога е бил градът на синхалските царе. Местоположението е почитано от множество древни религии и е дом на свещения будистки Храм на зъба. Питър спира до близката плантация с подправки на път за града, дегустира прясно какао и готви с прясно набран пипер.

 • 4

  Нувара Елия

  +

  Производството на чай и канела са два невероятно трудоемки процеса и до ден днешен все още се добиват ръчно. Шри Ланка може да се похвали с прекрасна история на отличените си чаени полета. Страната е и най-големият производител на канела в света.

 • 5

  Хамбантота

  +

  Питър се присъединява към мултирелигиозно поклонение в храма Катарагама и по пътя научава как се приготвя известния десерт калу додол, който в Шри Ланка умеят да правят само специалисти готвачи.

 • 6

  Велигама

  +

  Рибарите от южното крайбрежие на Шри Ланка използват забити в пясъка пръти на няколко метра навътре в морето. Питър научава техниката им и успява да хване няколко херинги, докато стои не много стабилно върху един от коловете.

 • 7

  Гал

  +

  Форт Гале е холандска крепост, построена в разгара на средновековната търговия с подправки, когато търговците разбрали, че островът е съкровищница за скъпоценни камъни и подправки. Това, което остава днес в града, е богата съвкупност от културни влияния.

 • 8

  Тринкомале

  +

  Плажовете по източното крайбрежие на Шри Ланка са популярни туристически дестинации за сърфисти и плувци. Питър обаче се отправя на сафари в националния парк „Яла“ и се научава как да намира корени от лотос в калните езера и ямс в джунглата.

 • 9

  Яфна

  +

  Питър посещава северната столица Джафна, която близо тридесет години е била изолирана поради гражданска война. Тук Питър наема стар „Морис Оксфорд“ и обикаляйки града се запознава с монаси, които правят собствено чисто вино от грозде.

 • 10

  Остров Делфт

  +

  Пътуването на Питър в Шри Ланка завършва на най-северния полуостров в страната. Тук той лови риба с местните жители за последен път, приготвя характерна супа от морски дарове – джафна кул и научава за това как местните борасови палми са източник за редица необичайни продукти.