Виетнам с Люк Нгуен

Описание

Люк Нгуен, собственик и главен готвач в ресторант „Червеният фенер“ в Сидни, предприема пътуване из Виетнам, откъдето произхожда. Обикаля Севера, минава през Ханой, стига до планините Сапа, готвейки на места, които представят автентичния Виетнам.

Епизоди

Сезон 2
  • 1

    Хуе

    +

    Люк се запознава с Хуе, дом на императорите в Централен Виетнам през 17-и век. Участва в приготвянето на типичните за Хуе шишчета с лимонена трева. Готви с местна жена и разглежда историческата Цитадела, построена от династията Нгуен.

  • 2

    Вин

    +

    Люк спира в Донг Хой и готви за местно семейство. Разглежда пазара, където местните помагат за приготвянето на змиорка на въглища и свински врат. Посещава семейство в къща на кокили насред езерото и приготвя супа от маринован бамбук и тамаринд.

  • 3

    Нин Бин

    +

    Люк продължава към Нин Бин, където събирането на охлюви, викането на патици и кучешкото месо са нещо обичайно. Разглежда туристическия обект "Танцуващи пещери". Готви свински врат с ананас и изкачва 1000 стъпала, за да направи салата с козе месо.

  • 4

    Ханой

    +

    Люк ни запознава с уличната храна в Ханой. Приготвя местното ястие бун ча. Спира за кафе с йогурт и участва в ритуал с ястия със змийско месо. В нощен Ханой Люк приготвя ча ка – печена риба с ароматни треви, на улица, посветена на това ястие.

  • 5

    Ханой

    +

    Люк приготвя известно виетнамско ястие – Фо бо /говежда супа с оризови нудли/. След това се отправя към предградията, за да разбере как се прави оризова хартия, с която приготвя пролетни рулца.

  • 6

    Сапа

    +

    Люк напуска шумния Ханой и се отправя към мистериозната Сапа, където приготвя черно пиле. Готви биволско месо за салата в Сапа и ястие с домати и тофу в оризовите полета на фона на величествения пейзаж.

  • 7

    Сапа - втора част

    +

    Люк се запознава с традициите в местните села. Готви със Сю Мей гъби, събрани рано сутринта. Прави шишче със свинско месо пред красив водопад в село Кат Кат и вижда как местните ядат от общ съд сьомга, която той е приготвил.

  • 8

    Бак Ха

    +

    Град Бак Ха се изпълва с туристи през уикенда, привлечени от известния пазар. Там Люк приготвя пиле с джинджифил пред погледа на наблюдателите. Научава се как да прави местните лилави нудли и опушва патица, докато приготвя домашно царевично вино.

  • 9

    Заливът Халонг

    +

    В залива Халонг – едно от естествените чудеса на света, морската храна е основна съставка за ястията. В изумителните плаващи села се ловят сини раци и миди. Люк приготвя скариди на огън на един от двата плажа в Халонг.

  • 10

    Май Чао

    +

    Май Чао е последната спирка на Люк в Северен Виетнам. Той приготвя салата от джакфрут, която споделя с местно семейство в дома им на кокили. Готви риба в бамбук и пече прасе сукалче за празника на селото, където пие касава и танцува бамбуковия танц.