Описание
В поредицата Джеймс Мартин изследва историята и културата на непознатата за него Испания чрез храната. Пътешествието включва 20 дестинации от Сан Себастиан до Жирона.
В поредицата Джеймс Мартин изследва историята и културата на непознатата за него Испания чрез храната. Пътешествието включва 20 дестинации от Сан Себастиан до Жирона.
Приключението на Джеймс започва в Сан Себастиан - град, който се гордее с 16 звезди "Мишлен". Той научава повече за пинчос, опитва калкан на скара и местен сайдер, след което пазарува на рибния пазар. .
Джеймс посещава испанския винен регион Ла Риоха. Яде тапас в столицата, Лонгроно. Ще видим ресторант със звезда "Мишлен" в малък град и обществена градина, богата на продукти. Джеймс приготвя пъдпъдъци, тапас, томотада и праз.
В Билбао Джеймс посещава огромен закрит пазар и известен ресторант за стекове. Научаваме как се прави известното вино"Ла Каролина". По-късно готвачът приготвя треска, аранчини с мастило от калмари, баски чийзкейк и морски дарове.
В Астурия Джеймс се запознава със семейство, което живее извън нормалните порядки, опитва яхния фабада и сирене "Урбиес". Приготвя сандвич с пържола, миди с панчета в червено вино, оризов пудинг и сардини с чушки "Падрон".
Джеймс посещава Сантяго де Компостела, среща се с поклонници, разглежда местния пазар и опитва миноги. По-късно приготвя яхния с морски дарове, говежди стек, емпанадас и ориз с миди.
Джеймс посещава Виго и най-големия рибен пазар в Европа. Опитва галисийски октопод и гледа как се прави галисийски хляб, а после посещава Фуранчо. Приготвя риба в сос моджо, рибена супа, плосък хляб с морски дарове и свинско месо във вино "Албирионо".
В Кастилия и Леон Джеймс вижда приготвянето на традиционното "марагото", среща се с производител на аспержи и посещава ферма, в която се правят невероятни стекове. Джеймс приготвя чеснова супа, ябълков сладкиш, печен лаврак и кюфтета.
В Мадрид Джеймс опитва сандвич с калмари, чеснови скариди и чурос. Среща се със сляп кулинарен критик и опитва вермут. Той приготвя калмари, свинско печено с леща, агнешко бутче с нахут и пиле в бял вермут.
В Кастилия-Ла Манча Джеймс разбира какво представлява каркамуса, опитва местен марципан, среща се с производител на био мед и вижда как се прави сирене Манчего. Джеймс приготвя яребица, бриош с марципан, мед и круши и яхния от говежди джолан.
В Екстремадура, Джеймс се запознава с начина, по който се приготвя мигас, среща се с майстор.готвач на тортиля, посещава местна пивоварна и вижда прасета Иберико. Готви яхния с чесън и боб, шоколадова торта с черешова бира и свински котлети.
В Севиля Джеймс посещава местните пазари и барове. Запознаваме се с изгряващата кулинарна звезда Камила Фураро, а Джеймс посещава портокалова горичка, за да направи мармалад. Той приготвя скумрия, свинско шкембе, крем Каталана и патица на барбекю.
Хосе Писаро развежда Джеймс из Кадис. Посещават пазара, "триъгълника на шерито" и се хранят край морето. Джеймс разглежда солените равнини, а след това готвят във вилата на Хосе - риба Джон Дори, лангустини, печена в сол целина.
В Коста дел Сол Джеймс гледа как се прави паеля. Той посещава изгубеното село Ел Асебухала след това отива във ферма за цитруси и напблюдава направата на сладолед "Москател". Приготвя андалуски ориз с пържена риба, пиле на шиш, 3 тапаса и телешко месо.
Джеймс обикаля Кордоба, където посещава местния пазар, яде в ресторант със звезда на "Мишлен", помага на журито в състезание за салморехо и вижда как се прави сладкиша "Кордоба". Джеймс прави патладжан по два начина, волска опашка и риба с доматен сос.
В Гранада Джеймс опитва гигантски тапас, посещава ресторант с гледка към Алхамбра, опитва "пан де алфакар" и отива във ферма за органичен хайвер. Приготвя пържола, мароканско пиле, риба със задушени броколи и карпачо с хайвер.
В Мурсия Джеймс пазарува на местния пазар и хапва изключителни тапас. След като научава как се прави калдеро, се отправя към ферма за кайсии. Джеймс готви риба тон, пържола, печен омар и сладки цветя.
В Коста Бланка Джеймс посещава черешова градина и се наслаждава на ястие от Дентон в пристанищен ресторант, а после разбира как се прави турон. Джеймс приготвя свинско с череши, понички, салата с риба тон с подправки и ориз с риба.
Във Валенсия Джеймс посещава оризова ферма, спомняйки си за любимия си тапас бар. После се наслаждава на риболовен излет за улов на синя риба тон и научава повече за напитките орчата. Джеймс готви на лодка черен ориз, калмари и супа от миди с нахут.
В Каталуния Джеймс посещава пазара "Ла Бокерия", хапва каталунска паеля в Ситжес, прави обиколка на лозя и вижда как се правят медени сладки. По-късно приготвя треска в сос Ромеско, пилешко месо, канелони и плодове с крем Англез с кава.
В Жирона Джеймс посещава производител на аншоа, вижда как се прави ратафия, среща се с награждаван шоколатиер и посещава известния ресторант "Celler de Can Roca". Той приготвя тортия с аншоа, торта с орехи и портокали, говеждо филе и паеля.