Великото британско меню

Великото британско меню

Описание

Майстор-готвачите биват предизвикани да създадат ястия, с които да отбележат 140-годишнината на тенис турнира Уимбълдън, но и за да отпразнуват "вкуса на лятото".

Епизоди

Сезон 12
  • 1

    Предястие от Лондон и Югоизтока

    +

    Предизвикателството към готвачите е да създадат невероятни ястия, носещи „вкуса на лятото“, на престижния турнир „Уимбълдън“. Менюто трябва да отразява вкусовете, миризмите и цветовете на любимия сезон от годината и в същото време да отдава почит към историята на престижното състезание.

  • 2

    Риба от Лондон и Югоизтока

    +

    Готвачите са в битка за рибно ястие. Едно по-необикновено ястие с амбърджак ще се състезава срещу октопод на скара и по-традиционна поширана пъстърва в масло.

  • 3

    Основно от Лондон и Югоизтока

    +

    Кухнята е обвита в дим докато тримата готвачи приготвят основните си ястия, посветени на лятото с надежда да впечатлят съдиите.

  • 4

    Десерт от Лондон и Югоизтока

    +

    Десертът е последният шанс за готвачите да си осигурят място в състезанието и напрежението в кухнята расте.

  • 5

    Оценка на Лондон и Югоизтока

    +

    В днешния епизод останалите по двама готвачи от Лондон и Югоизток трябва да приготвят цялото си меню, посветено на лятото, отново.

  • 6

    Предястие от Югозапада

    +

    Тази седмица е битката на Югозапада, в която двама амбициозни новодошли готвачи Том Браун и Анди Клатуърти ще се борят срещу завърналия се в играта Доминик Чапман.

  • 7

    Риба от Югозапада

    +

    Присъствието на специалист по морската храна в кухнята ще превърне днешната рибна битка в още по-напрегната. Том, главен готвач в „Outlaw’s“ в хотел „The Capital“, се надява, че ще може да издигне скромната скумрия до стандартите за банкет на „Уимбълдън“.

  • 8

    Основно от Югозапада

    +

    В битката за основно ястие днес ще се състезават изискано лютно барбекю, традиционен корнуолски специалитет и рецепта, свързана с историята на турнира. Кой ще спечели?

  • 9

    Десерт от Югозапада

    +

    И тримата готвачи отдават почит на турнира и на английското лято с перфектно изпълнените си технически ягодови десерти, но само двама от тях ще бъдат допуснати на регионалния финал.

  • 10

    Оценка на Югозапада

    +

    Остават двама готвачи, които се борят за място на националните финали. За да достигнат до тях, те трябва да впечатлят невероятните съдии – Оливър Пейтън, Матю Форт и за първи път тази година - телевизионната и радио водеща и ресторантьорка Анди Оливър.

  • 11

    Предястие от Северозапада

    +

    Тримата готвачи са: Том Паркър, главен готвач в „The White Swan in Fence“, който много иска да направи впечатление със салата, включваща 10 сложни елемента, Пол Аскю, най-опитният готвач в състезанието и самоукият Елис Бари, който поема риск с креативно предястие от стриди и краставици.

  • 12

    Риба от Северозапада

    +

    Време е за рибното ястие и атмосферата в кухнята е още по-напрегната, тъй като тримата новодошли започват да разбират колко високи изисквания имат готвачите ветерани. Елис Бари, главен готвач в „The Marram Grass in Angelsey“, се опитва да създаде вкуса на лятно барбекю без да използва скара.

  • 13

    Основно от Северозапада

    +

  • 14

    Десерт от Северозапада

    +

  • 15

    Оценка на Северозапада

    +

  • 16

    Предястие от Североизтока

    +

  • 17

    Риба Североизтока

    +

  • 18

    Основно от Североизтока

    +

  • 19

    Десерт от Североизтока

    +

  • 20

    Оценка на Североизтока

    +

  • 21

    Предястие от Шотландия

    +

  • 22

    Риба от Шотландия

    +

  • 23

    Основно от Шотландия

    +

  • 24

    Десерт от Шотландия

    +

  • 25

    Оценка на Шотландия

    +

  • 26

    Предястие от Уелс

    +

  • 27

    Риба от Уелс

    +

  • 28

    Основно от Уелс

    +

  • 29

    Десерт от Уелс

    +

  • 30

    Оценка на Уелс

    +

  • 31

    Предястие от централната част

    +

  • 32

    Риба от централната част

    +

  • 33

    Основно от централната част

    +

  • 34

    Десерт от централната част

    +

  • 35

    Оценка на централната част

    +

  • 36

    Предястие от Северна Ирландия

    +

  • 37

    Северна Ирландия - риба

    +

    Джоери се стреми към победа като комбинира скумрия и краставици. Том отдава почит на Анди Мъри с планина от суши. Еди пък създава пет различни елемента с ягоди, с които да допълни мидите в предястието си.

  • 38

    Северна Ирландия - основно

    +

    Ястието на скара на Томи Хийни е комбинация „сърф енд търф“. Джоери се стреми да пресъздаде барбекю в американски стил с царевичен хляб и салата колсло от алабаш в допълнение към свинското. Еди рискува като залага на по-необичайне месо, това от воден бивол.

  • 39

    Северна Ирландия - десерт

    +

    Еди и Томи приготвят технически сложни десерти, представляващи тенис топки от бял шоколад, а Джоери прави традиционни холандски палачинки.

  • 40

    Северна Ирландия - оценка

    +

    Днес двамата готвачи ще приготвят четирите си ястия отново. Те се надяват да впечатлят жулито, към които се присъединява гост – най-забавният тенис играч Мансур Бахрами.

  • 41

    Финал - предястие

    +

    Осемте победители в регионалните кръгове се изправят един срещу друг за първи път. Всеки ден те ще готвят по едно ястие, което ще бъде оценявано от съдиите Матю Форт, Анди Оливър и Оливър Пейтън. Към тях ще се присъединяват гости съдии, които много добре знаят какво означава да участваш в Уимбълдън.

  • 42

    Финал - риба

    +

    Днес готвачите трябва да сготвят своите рибни ястия, но след изключителните резултати в регионалните кръгове, сега всеки участник трябва да се представи перфектно, за да може да продължи напред.

  • 43

    Финал - основно

    +

    Състезанието за основно ястие е напрегнато, тъй като са останали само две места за участие в банкета. Скарите са запалени и осемте готвачи усещат жегата.

  • 44

    Финал - десерт

    +

    Три напълно нови десерта се състезават, кой от тях ще триумфира? Към съдиите се присъединява гост съдията Анабел Крофт, шампионка при младежите от „Уимбълдън“.

  • 45

    Банкет

    +

    Големият финал на състезанието е и готвачите победители трябва да приготвят ястията си на невероятния банкет „Вкусът на лятото“.