Туршия от зеле

01:58

Описание

Хората се връщат към природата и това се отразява и в кухнята. Когато тя е най-щедра, е добре да знаем как да запазим плодовете й за времето, когато изобилието не е така голямо. Това полезно умение е и вълшебен момент, обединяващ цялото семейство.

Клипове

Епизоди

Сезон 1
 • 1

  Лозови листа

  +

  Ирена Орешник ще обясни процеса на ферментация на млечните продукти и как той помага за съхраняване на хранителните продукти. Примож ще направи кисело мляко, ще постави в саламура лозови листа, с които ще приготви прекрасни лозови сарми.

 • 2

  Гъби

  +

  Гост на Примож е майка му - Лучка Долничар, която ще покаже как се съхраняват манатарки и гъби пачи крак - замразени, със саламура или изсушени. Примож ще приготви вкусна супа с гъбите, съхранени по-рано.

 • 3

  Сладко

  +

  Примож посещава Мета Харей, която съхранява плодове по стари рецепти - без или с много малко захар. Ще ни покаже как се прави сладко от боровинки и малини, домашен сироп от мента и как да приготвим два различни десерта от едно и също тесто.

 • 4

  Доматеният сос

  +

  В този епизод Примож ни показва как да консервираме два зеленчука от семейство Картофови. Приготвя печени патладжани в зехтин, два вида доматен сос и накрая - вкусна лазаня с патладжани и домашно приготвен доматен сос.

 • 5

  Зелето

  +

  В този епизод Примож разкрива тайните на ферментацията на зеленчуци. За целта посещава майстора Йорг Зупан, който му показва различни видове процеси на ферментация. Примож залага за ферментация зеле и ряпа и суши зеленчуци за супа.

 • 6

  Краве масло Гхи

  +

  В този епизод Примож ни разкрива тайната на приготвяне на златното масло Гхи, или „рафинирано масло“. То е известно от хиляди години, не гранясва и може да се съхранява на стайна температура. Издържа на високи температури и е отлично за пържене.

 • 7

  Айвар

  +

  В този епизод Примош ще ви разкрие вкусовете на Южните Балкани. Той ще ни покаже как да превърнем вкусните червени чушки, патладжаните и изкусителния боб тетовец в айвар, лютеница и пребранац – традиционни балкански гарнитури към печеното месо.

 • 8

  Плодове

  +

  В този епизод Примош ще върне вкусовете от детството ви, кристализирайки тиква и ще приготви истински чипс от вкусни ябълки. Ще ни покаже как да съхраним за зимата кадифените праскови и медените круши и как да обогатим ябълковия оцет.

 • 9

  Сушени домати

  +

  В този епизод Примош ще подразни сетивата ни с вкусове от Средиземноморието като смеси морска сол с летни подправки и изсуши сочни домати, които ще съхрани в зехтин за дългите зимни дни. Ще приготви и вкусно песто от сушени домати.

 • 10

  Чили сос

  +

  В този епизод Примош ще приготви зимнина. Ще сложи в оцет краставички, цвекло и други зеленчуци. Ще направи зеленчукова разядка и ще изпече свински ребра. За финал ще направи чили сос ала Примош.

Статии

Рецепти