Описание
Известният готвач Енрике Са Песоа интерпретира традиционната португалска кухня в едно пътешествие към корените на националната гастрономия, като осъвременява рецептите, вдъхвайки им нов живот.
Известният готвач Енрике Са Песоа интерпретира традиционната португалска кухня в едно пътешествие към корените на националната гастрономия, като осъвременява рецептите, вдъхвайки им нов живот.
Първото пътешествие ще ни отведе във Виана до Кастело. Енрике ще приготви рибна супа, пай с риба треска и накрая – шоколадово руло.
В този епизод ще се запознаем с кулинарните специалитети на окръг Брага. Енрике ще започне с традиционна зелена супа, след това ще приготви печено яре, а накрая ще подслади нещата с пудинг „Абат на Прискос“.
Гастрономическата ни експедиция продължава през Вила Реал. Енрике ще сготви царевица от Рибера де Пейна, треска от Валпасос и печено телешко.
Кулинарната обиколка продължава през окръг Браганса. Енрике ще сготви супа от грах, пържена наденица и накрая – десерт „Ангелски гушки“.
Отправяме се към окръг Висеу, за да опитаме неговите специалитети. Ще започнем с топки от шунка, ще продължим с патица с ориз и ще завършим с печена на скара риба треска с картофи.
В този епизод Енрике ще ни запознае с вкусовете на Гуарда. Ще започнем със супа от кестени, следва задушен заек, а за десерт – оризов пудинг.
Днес ще се разходим из Порто. Енрике ще приготви миди с бяло вино, риба треска на фурна и накрая – боб с черва.
Днешното ни гастрономическо пътешествие ще ни отведе в окръг Авейро. Енрике ще сготви свинско на фурна, риба треска на тиган, а накрая - неустоим пандишпанов десерт.
Днешният епизод е посветен на кухнята на окръг Коимбра. Енрике ще приготви яхния с козе месо, воденички и хлебен пудинг.
Днес ще открием гастрономическите чудеса на окръг Кастело Бранко. Енрике ще сготви дроб с лук, печено яре и традиционен яйчен сладкиш.
Днешното ни пътешествие ще ни отведе в окръг Лейрия. Ще има супа с риба треска, пиле в гювеч и ястие с къдраво зеле.
Днес ще се запознаем с вкусовете на окръг Сантарем. Ще започнем с каменна супа, ще продължим с печена риба треска с хляб и ще завършим с бакла със свински ребра.
Днес ще бъдем в столицата на Португалия – Лисабон, за да изучим нейната кухня. Ще започнем с риба треска с картофи и яйца, следва паниран зелен фасул, а за финал – класически биток.
Днешното ни гастрономическо пътуване е до окръг Порталегре. Енрике ще приготви яхния с агнешко, яхния със зърнени култури и накрая – сладкиш.
Днес ще отидем до окръг Сетубал, за да готвим пържена сепия, след това рибна яхния, а накрая – пиле с ориз.
Днешният епизод е посветен на региона Алентежу и ще се запознаем с кухнята на окръг Евора. Енрике ще приготви гаспачо, супа от акула и португалска яхния.
Днес ще се запознаем с кухнята на окръг Бежа. В менюто ще има месо с миди, типична асорда от Алентежу и за финал – класически бадемов кейк.
Днес Енрике ще ни разкрие вкусовете на окръг Фаро. Ще започне с катаплан, след това ще приготви ориз с октопод и ще завърши със стекове от риба тон в лук.
Днес ще се качим на лодка, за да отплаваме към Мадейра и да се запознаем с нейната храна. Ще направим шишчета с месо, хамбургер с риба тон и скумрия със сос.
Днес ще отлетим към Азорските острови за пътешествие из вкусовете на този автономен регион. Ще приготвим телешки бут, задушен октопод и пирожки с местно сирене и сладко от ананас.
В този специален епизод Енрике кани своя приятел и шеф Витор Собрал, за да готвят заедно. Витор ще покаже три от своите рецепти – сотирани скариди с чили и розмарин, пържена риба треска с крем от дюли и печена риба с вкусове от Алентежу.
Днес отново на гости на Енрике е Витор Собрал, който ще приготви салата винегрет с яребица, лешници и шоколад, печен на фурна свински бут и печено пиле с ориз, наденици и салвия.