Жоан Рока
Жоан Рока, роден през 1964 г. в Жирона, Испания, е основната фигура в творческия триъгълник на „El Celler de Can Roca“ /“Ел селер де Кан Рока“/, семеен ресторант, достигнал върховете на кулинарията. Братята на Жоан – Жозе, роден 1966 г, сомелиер и салонен управител, и Жорди, роден 1978 г, главен сладкар, са останалите фигури в триъгълника.
Братята Рока са трето поколение от семейството, което се занимава с бизнеса с хотели и ресторанти. Семейният бизнес започва през 1920 г. с къщата за гости, която отварят баба им и дядо им, продължава с все още действащото бистро, отворено от техните родители и достига кулминация с ресторанта "El Celler de Can Roca", заемащ първо място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2013 г.
Жоан Рока прави първите си стъпки в ресторанта на родителите си. След като завършва кулинарното училище в Жирона, заедно с брат си Жозе пътува из Франция. Двамата се връщат от пътуването с идеята да отворят свой собствен ресторант в близост до този на родителите си. Ресторантът „El Celler de Can Roca“ отваря врати през 1986 г. Жоан отговаря за кухнята, а Жозе – за залата.
През 1989 г. Жоан Рока прекарва един сезон в ресторанта „Ел Були“, където под ръководството на Феран Адриа, изучава основите на авангардната кухня, а по-късно я адаптира според традационната каталонска кухня. В кухнята на Жорж Бланк Жоан опознава великолепието и многообразието на френската кухня.
Дългогодишната и усърдна работа донася на готвача първата звезда на „Мишлен“ през 1995 г. А през 1998 г, най-малкият му брат Жорди се присъединява към екипа, поемайки десертите.
И през 2009 г. те получават най-голямото признание, получавайки трета звезда на „Мишлен“.
Епизод 4 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача.
Братята Рока са трето поколение от семейството, което се занимава с бизнеса с хотели и ресторанти. Семейният бизнес започва през 1920 г. с къщата за гости, която отварят баба им и дядо им, продължава с все още действащото бистро, отворено от техните родители и достига кулминация с ресторанта "El Celler de Can Roca", заемащ първо място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2013 г.
Жоан Рока прави първите си стъпки в ресторанта на родителите си. След като завършва кулинарното училище в Жирона, заедно с брат си Жозе пътува из Франция. Двамата се връщат от пътуването с идеята да отворят свой собствен ресторант в близост до този на родителите си. Ресторантът „El Celler de Can Roca“ отваря врати през 1986 г. Жоан отговаря за кухнята, а Жозе – за залата.
През 1989 г. Жоан Рока прекарва един сезон в ресторанта „Ел Були“, където под ръководството на Феран Адриа, изучава основите на авангардната кухня, а по-късно я адаптира според традационната каталонска кухня. В кухнята на Жорж Бланк Жоан опознава великолепието и многообразието на френската кухня.
Дългогодишната и усърдна работа донася на готвача първата звезда на „Мишлен“ през 1995 г. А през 1998 г, най-малкият му брат Жорди се присъединява към екипа, поемайки десертите.
И през 2009 г. те получават най-голямото признание, получавайки трета звезда на „Мишлен“.
Епизод 4 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача.