Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Жоан Рока

Жоан Рока

Жоан Рока
Жоан Рока, роден през 1964 г. в Жирона, Испания, е основната фигура в творческия триъгълник на „El Celler de Can Roca“ /“Ел селер де Кан Рока“/, семеен ресторант, достигнал върховете на кулинарията. Братята на Жоан – Жозе, роден 1966 г, сомелиер и салонен управител, и Жорди, роден 1978 г, главен сладкар, са останалите фигури в триъгълника.

Братята Рока са трето поколение от семейството, което се занимава с бизнеса с хотели и ресторанти. Семейният бизнес започва през 1920 г. с къщата за гости, която отварят баба им и дядо им, продължава с все още действащото бистро, отворено от техните родители и достига кулминация с ресторанта "El Celler de Can Roca", заемащ първо място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2013 г.

Жоан Рока прави първите си стъпки в ресторанта на родителите си. След като завършва кулинарното училище в Жирона, заедно с брат си Жозе пътува из Франция. Двамата се връщат от пътуването с идеята да отворят свой собствен ресторант в близост до този на родителите си. Ресторантът „El Celler de Can Roca“ отваря врати през 1986 г. Жоан отговаря за кухнята, а Жозе – за залата.

През 1989 г. Жоан Рока прекарва един сезон в ресторанта „Ел Були“, където под ръководството на Феран Адриа, изучава основите на авангардната кухня, а по-късно я адаптира според традационната каталонска кухня. В кухнята на Жорж Бланк Жоан опознава великолепието и многообразието на френската кухня.

Дългогодишната и усърдна работа донася на готвача първата звезда на „Мишлен“ през 1995 г. А през 1998 г, най-малкият му брат Жорди се присъединява към екипа, поемайки десертите.
И през 2009 г. те получават най-голямото признание, получавайки трета звезда на „Мишлен“.

Епизод 4 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача.