Уан

Уан

Биография

Майстор-готвач Уан, чието истинско име е Реджуауан Исмаил, е истински застъпник и посланик на малайзийската и югоизточната азиатска кухня.

Той е израснал с шестте си по-малки братя и сестри в близост до военновъздушната база в Куала Лампур. За да изкарва допълнителни средства за семейството си,  Уан е продавал приготвените от майка му nyonya kuih /традиционни кексчета/ и curry puffs /солени тестени изделия/.

По образование Уан е счетоводител, но винаги е бил страстен и талантлив готвач, затова и избира готвенето за своя професия.

След като завършва Калифорнийската кулинарна академия в Сан Францискои получава диплома за професионален готвач, Уан работи и учи две години в хотел „Риц“ в Париж, притежава диплома от кулинарно училище „Ritz Escoffier“.

През 2011 г. готвач Уан отваря в Сингапур халал ресторант „1 Market“, разполагащ с 450 места.

Майстор-готвач Уан е истински феномен в Малайзия - водещ на няколко телевизионни кулинарни предавания и на ток-шоу, автор на кулинарни книги – бестселъри.  Негова запазена марка са кулинарните демонстрации на живо пред огромна публика, които често стават причина уличното движение да бъде спряно.

Готвач Уан е популярен в Азия като истинска рок-звезда и има стотици фенове.

Майстор-готвач Уан е официален посланик на храната към Министерството на туризма на Малайзия. През 2008 г. той е удостоен с титлата „Датук“, което е еквивалент на „Сър“ във Велиокбритания.