Том Ейкънс

Том Ейкънс

Том Ейкънс е роден в Норич, Англия, в семейство на търговци на вино. Като малък прекарва ваканциите в семейната лятна къща в Оверн, Франция. Узрелите на слънце ягоди и топлото, току-що издоено, краве мляко запалват любопитството на Ейкънс към храната. На 16-годишна възраст той започва да учи в градския колеж на Норич и го завършва през 1989 г.

Том се премества в Лондон, за да работи в ресторанта със звезда „Мишлен“ „Cavalier’s” в хотел „Капитал“. На 21-годишна възраст става chef de partie при Пиер Кофман в ресторант „La Tante Claire“. В този период ресторантът печели третата си звезда „Мишлен“. Том се премества в "Pied à Terre“ – ресторант с две звезди „Мишлен“, в който работи като заместник-готвач на Ричард Нeйт. През 1994 г. Ейкънс заминава за Париж, където работи последователно в ресторантите „Joël Robuchon“ и „Les Crayères in Reims“.

През 1996 г., когато е на 26, той се завръща в Лондон като главен готвач и съсобственик на ресторант „Pied à Terre“ и печели две звезди „Мишлен“. Ейкънс става най-младият британски готвач, постигнал това отличие.
Пет години по-късно, той напуска ресторанта, за да се върне отново в „La Tante Claire“. След известно време Том си взима почивка от работата в ресторанти и започва да се занимава с отглеждането на органични продукти – преживяване, което променя философията му за готвене.

През април 2003 г. Том Ейкънс отваря ресторант в Челси, Лондон. Ресторантът с 60 места печели множество похвали на критици, както и звезда „Мишлен“ през 2004 г., две точки за „изгряваща звезда“ през 2008 г. и се нарежда сред най-добрите ресторанти в различни класации. През 2006 г. Том Ейкънс отваря втория си ресторант, тип бистро - "Tom’s Kitchen".

Извън кухнята Ейкънс е автор на кулинарни книги, занимава се с благотворителност и природозащита. Той работи с различни организации за повишаване на информираността относно световните екологични проблеми, както и за подобряване на храната в училищата.