Стенли Тучи

Стенли Тучи

Стенли Тучи е актьор, сценарист, режисьор и продуцент. Режисирал е пет и е участвал в над седемдесет филма, както и в много телевизионни предавания и пиеси на Бродуей. Номиниран е за наградите „Оскар“, „Тони“ и „Грами“ и е носител на два „Златни глобуса“ и пет приза „Еми“ – последният, получен през 2022 г. за кулинарната си поредица„Стенли Тучи: В търсене на Италия“.

Стенли Тучи е роден в град Пийкскил, щата Ню Йорк през 1960 г. Той е син на Джоан Тропиано – учителка и Стенли Тучи-старши – учител по изкуство. Семейството му е италианско-американско, с произход от Калабрия.

Стенли Тучи проявява интерес към актьорството още в гимназията и след като я завършва, отива да учи актьорско майсторство в Нюйоркския университет в Пърчайз. Тучи дебютира на Бродуей през 1982 г., а в киното – през 1985 г. Известност му носят филмите „Дяволът носи „Прада“, „Игрите на глада“ и „Негрони“.

Тучи е автор на две кулинарни книги - The Tucci Table и The Tucci Cookbook, както и на мемоарна книга, която вече е издадена и на български - „Вкусно. Храната на моя живот“.