
Софи Григсън
Софи Григсън е английска кулинарна авторка и известна готвачка, посветила кариерата си на семплото и лесно готвене с нови и вълнуващи съставки.
Тя е родена в Суиндън, Уилтшър през 1959 г. и е дъщеря на известната кулинарна авторка Джейн Григсън и на поета и писател Джефри Григсън. След като завършва гимназия в Оксфорд, тя отива да учи математика в университета в Манчестър. След дипломирането си работи известно време като мениджър продукция на музикални клипове. Но скоро открива, че ѝ харесва да пише за храна, следвайки пътя на майка си. През 1983 г. Софи написва първата си кулинарна статия за списанието Sunday Express. От тогава тя е имала свои рубрики в печатните издания Evening Standard, The Sunday Times и The Independent.
Софи притежава вроден усет да бъде учител, по един непринуден и приятелски начин. Нейното кулинарно училище Sophie's Cookery School в Оксфорд е първото мобилно специализирано училище по готварство във Великобритания.
Телевизионната ѝ кариера започва през 1993 г. като водеща на телевизионните предавания Grow Your Greens, Eat Your Greens. Следват други предавания, като Sophie Grigson in the Orient и Sophie Grigson in the Souk, както и участия в телевизионните формати Saturday Kitchen и Masterchef.
Софи е застъпничка на местните производители на органична храна и, като Джейми Оливър, защитава правото на децата да се хранят с качествена храна. Патрон е на Детския фестивал на храната. През 2001 г. печели журналистическата наградата за кулинарен автор.
Била е омъжена за Уилям Блек, с когото имат две деца.
През 2019 г. Софи се премества да живее в малкото градче Челие Месапика, Пулия, Италия. Споделя, че се наслаждава на храната на Пулия, основана на сезонните продукти, което ѝ помага да продължи да бъде любопитна и ентусиазирана в готвенето си.
"Моят стил на готвене е щедър, непринуден, подчинен на страстта ми към използването на най-добрите продукти. Пазарувам от местните производители, използвам яйца от свободно отглеждани кокошки, прясно уловена риба в Пулия, от Адриатическо и Йонийско море и малко количество месо от животни, отглеждани по хуманен начин."