
Шерифе Аксой
Шерифе Аксой е завършила кулинарната академия „Le Cordon Bleu“ в Истанбул. Освен това тя е и професионална градинарка и пчеларка.
Шерифе има собствена градина, създадена по дизайн на пермакултурата. В градината си е успяла да създаде самодостатъчен цикъл на производство на зеленчуци, плодове, хляб и източници на протеини, като целта е в близко бъдеще съществуващата екосистема да не изисква ползването на външни ресурси или материали.
Шерифе е застъпник на сезонното хранене и поддържането на местното производство.
Освен със създаването на свои кулинарни предавания, тя се занимава и с организирането на готварски работилници в собствената си кухня.
От една страна, рецептите, които създава Шерифе принадлежат на анадолската култура - „à la Turca“, а от друга, в приготвянето им тя използва универсални кулинарни техники, така че те също така са западни или „à la Franca“. Тази комбинация Шерифе нарича „à la Sherifе“.