Рудолф ван Веен

Рудолф ван Веен

Още от малък Рудолф ван Веен (р.1967 г.) знае, че иска да бъде готвач. През 1985 г. той завършва Кулинарното училище в Бреда с най-висок успех сред съучениците си и решава, че ще стане майстор-готвач. Работи в Швейцария заедно с майстор- готвач Кас Спейкерс, където специализира сладкарство в пекарната Huize van Wely. На 27-годишна възраст получава титлата Майстор-готвач на организацията SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) – най-високата титла, която холандски готвач може да получи в родината си. Още като ученик Рудолф участва в множество национални и международни готварски състезания, където се стреми да развива собствените си умения и да надмине колегите си. В родината си има четири първи награди в конкурса Zilveren Koksmuts, а като част от нидерландски готварски отбори има медали от състезания във Франкфурт, Сидни, Лондон и Сингапур. През 1999 г. той и четирима негови колеги създават Nederlandse Patisserie Team (NPT) – Сладкарски отбор на Нидерландия. Целта им е да рекламират и развиват сладкарството на национално и международно ниво и да служат като тестова лаборатория за изпробването на различни нововъведения в областта на сладкарството. NTP организира и ежегоден конкурс за наградата Dutch Pastry Award, чиято цел е да мотивира млади талантливи сладкари и пекари. От 2000 г. насам Рудолф редовно е сред членовете на журито на годишния Сладкарски шампионат в САЩ, чиито издания са се провеждали в Бийвър Крийк, Лас Вегас и Финикс. Освен това той редовно участва в различни готварски фестивали по цял свят, като например тези в Кейптаун и Кайро. Рудолф има дълга телевизионна кариера. През 2000 г. добива популярност с предаването Life & Cooking, където се присъединява към известните кулинарни водещи Карло и Ирене. Постепенно Рудолф се превръща в един от най-известните телевизионни готвачи в Нидерландия, най-вече с предавания като „Вкусът на живота”. През 2010 г. той взима участие в първото двудневно изпитание за майстор-сладкари в Нидерландия и получава титлата, като по този начин се превръща в първия готвач в родината си, обявен както за Майстор-готвач, така и за Майстор-сладкар. През 2009 г. Рудолф стартира нов кулинарен проект, наречен Bus Stop Bakery ("Пътуващата пекарна"). Тази пекарна на колела всъщност е розов автобус, пълен с вкусни сладкиши, който обикаля из цяла Нидерландия. Десет процента от приходите на "Пътуващата пекарна" се даряват за три благотворителни организации, избрани от организаторите. Ролята на Рудолф е подборът на рецептите за сладкишите в пекарната на колела. В програмата на телевизионния канал 24KITCHEN Рудолф участва с пет кулинарни предавания.
В „Лесни рецепти” той развежда зрителите из света на кулинарията и им предлага достъпни и прости рецепти, обяснява основните принципи в готвенето и вдъхновява публиката да повярва, че всеки може да си приготви сам здравословни и вкусни ястия у дома.
Страстта му към печивата намира отражение в „Пекарната на Рудолф”. В това предаване майстор-сладкарят споделя рецептите си за различни сладкиши и солени печива и учи зрителите как сами да приготвят вкусни и апетитни деликатеси, били те хлябове, пайове или торти.

  • Шварцвалдски сладкиш с черешиРецепти
    Шварцвалдски сладкиш с череши

    Отстранете костилките на черешите. Пасирайте половината череши заедно с кленовия сироп. Пресипете пюрето в купа и добавете семената чиа. Нарежете останалите череши. Намачкайте малините на пюре с пом...

  • Плодов сладкиш с бита сметанаРецепти
    Плодов сладкиш с бита сметана

    Загрейте фурната на 180⁰С. Застелете тава за печене (45х30 см) с хартия за печене. С помощта на кухненска везна претеглете яйцата заедно с черупките. Приблизителната им тежест трябва да бъде 400 г....

  • Шоколадов фонтан с маршмелоу и пресни плодовеРецепти
    Шоколадов фонтан с маршмелоу и пресни плодове

    Накиснете листата желатин в студена вода. За бонбоните маршмелоу, с помощта на миксер разбийте белтъците с 50 г захар до получаването на сняг. Сипете 200 г захар, меда и водата в тенджерка и ги ост...

  • Сладки мечетаРецепти
    Сладки мечета

    Очертайте глава на мечка върху картон. Изрежете шаблона. В купа смесете маслото, пудрата захар, ваниловата захар, солта, какаото на прах и брашното и омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачн...