Робърт Оливър

Робърт Оливър

Робърт Оливър е новозеландски шеф-готвач, израснал във Фуджи и Самоа. Разработил е ресторанти в Ню Йорк, Маями, Лас Вегас и Сидни, екологични кухни, използващи само фермерски продукти на курорти на Карибите, както и програми за хранене на бездомни хора и имигранти от Африка със СПИН в Ню Йорк.

Робърт се завръща в района на Южния Тихи Океан, за да напише първата си кулинарна книга "Me’a Kai: The Food and Flavours of the South Pacific". Написана с мисията да свърже тихоокеанското селско стопанство с туризма в региона, книгата прави голямо впечатление в кулинарните среди и печели наградата „Най-добрата готварска книга в света за 2010 г.“ на "Световните награди Гурман за готварска книга" в Париж.

През 2013 г. излиза втората книга на Оливър “Mea’ai Samoa: Recipes and Stories from the Heart of Polynesia”.

Робърт е готвач посланик на кулинарната академия „Le Cordon Bleu“, Нова Зеландия, както и на тихоокеанските острови. Той е водещ на телевизионното предаване „Тихоокеанска кухня“ (излъчвано по 24Kitchen), посветено на кулинарната култура на южно тихоокеанския регион.

Робърт е сътрудник на печатни медии, говорител на TEDx в Оукланд, представител на Нова Зеландия на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Взимал е участие в телевизионните формати “My Kitchen Rules New Zealand” и “Marae Kai Masters”, съответно като съдия и ко-водещ.