Рик Стайн
Рик Стайн е английски готвач, ресторантьор, автор на кулинарни книги и телевизионен водещ. Автор е на повече от 20 кулинарни книги, както и на автобиография. Създател е на повече от 30 телевизионни предавания, 12 от които кулинарни. Готвил е за кралица Елизабет и принц Филип, Маргарет Тачър и френския президент Жак Ширак.
Рик Стайн е известен с любовта си към прясната морска храна. Кариерата на Рик отбелязва своя възход през 90-те години с издаването на първите му кулинарни книги и заснемането на телевизионни предавания, разказващи за живота му на готвач и собственик на "The Seafood Restaurant" на пристанището в Падстоу, Корнуел, който вече е на повече от 40 години. Както обича да казва Рик: „Няма нищо по-вълнуващо от прясно приготвената прясна риба“.
През 2014 г. Рик снима телевизионното кулинарно предаване „От Венеция до Истанбул с Рик Стайн“. Освен това той отваря два ресторанта „Рик Стайн“ - един в Уинчестър и един в рибарското село Портлевън, Корнуел. През 2015 г. излиза книгата му "From Venice to Istanbul: A food journey through the Eastern Mediterranean". Същата година отваря още два ресторанта - единият на известния сърф плаж Фистрал бийч в Корнуел, а другият в Сандбанкс, Дорсет.
През 2016 г. е премиерата на „Дългите уикенди на Рик Стайн“, в което Рик посещава европейски градове, сред които Бордо, Рейкявик, Берлин, Виена и Болоня. Предаването е последвано от издаването на едноименна кулинарна книга.
Рик и жена му Сара имат своя собствена линия съдове в бяло и синьо „Coves of Cornwall“ („Заливите на Корнуел“), вдъхновена от любимите заливи на Рик в Северен Корнуел.
Също така двамата създават и управляват “Rick Stein at Bannisters”, намиращ се в Молимук, Нов Южен Уелс, Австралия. През 2016 г. отварят и книжарница в Падстоу заедно с Рон Джонс.
Рик живее в Падстоу с жена си Сара и нейните деца – Зак и Оливия.
За кучето на Рик – Чалки, участвало в много от неговите кулинарни предавания и починало през 2007 г., местните и до днес казват, че е по-известно от стопанина си.
Рецепти Къри със свинско, люти чушки и тамаринд
1. В купичка сложете 60 г паста от тамаринд и добавете 120 мл гореща вода. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути. След това претрийте пастата с ръце и прецедете през фина цедка. 2. Нарязаното...
Рецепти Панир джалфрези
1. Обелете и нарежете джинджифила на много тънки пръчици (иглички). Загрейте олиото в дълбок тиган сдвойно дъно и запържете в него, за около 30 секунди, семената кимион, накъсаната суха люта чушка и 2...
Рецепти Нимиш
1. Загрейте прясното мляко леко. Дръпнете от огъня и пуснете шафрана в млякото. Оставете за 15 минути. 2. Разбийте охладената течна сметана в метална купа докато започне да образува връхчета. Внимава...
Рецепти Бирияни с пиле и розова вода
1. Нарежете пилешкото месо на едри парчета. В голяма купа настържете джинджифила. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън и зелени люти чушки. Добавете куркума, лют червен пипер и кориандър. Добав...