Рик Стайн
Рик Стайн е английски готвач, ресторантьор, автор на кулинарни книги и телевизионен водещ. Автор е на повече от 20 кулинарни книги, както и на автобиография. Създател е на повече от 30 телевизионни предавания, 12 от които кулинарни. Готвил е за кралица Елизабет и принц Филип, Маргарет Тачър и френския президент Жак Ширак.
Рик Стайн е известен с любовта си към прясната морска храна. Кариерата на Рик отбелязва своя възход през 90-те години с издаването на първите му кулинарни книги и заснемането на телевизионни предавания, разказващи за живота му на готвач и собственик на "The Seafood Restaurant" на пристанището в Падстоу, Корнуел, който вече е на повече от 40 години. Както обича да казва Рик: „Няма нищо по-вълнуващо от прясно приготвената прясна риба“.
През 2014 г. Рик снима телевизионното кулинарно предаване „От Венеция до Истанбул с Рик Стайн“. Освен това той отваря два ресторанта „Рик Стайн“ - един в Уинчестър и един в рибарското село Портлевън, Корнуел. През 2015 г. излиза книгата му "From Venice to Istanbul: A food journey through the Eastern Mediterranean". Същата година отваря още два ресторанта - единият на известния сърф плаж Фистрал бийч в Корнуел, а другият в Сандбанкс, Дорсет.
През 2016 г. е премиерата на „Дългите уикенди на Рик Стайн“, в което Рик посещава европейски градове, сред които Бордо, Рейкявик, Берлин, Виена и Болоня. Предаването е последвано от издаването на едноименна кулинарна книга.
Рик и жена му Сара имат своя собствена линия съдове в бяло и синьо „Coves of Cornwall“ („Заливите на Корнуел“), вдъхновена от любимите заливи на Рик в Северен Корнуел.
Също така двамата създават и управляват “Rick Stein at Bannisters”, намиращ се в Молимук, Нов Южен Уелс, Австралия. През 2016 г. отварят и книжарница в Падстоу заедно с Рон Джонс.
Рик живее в Падстоу с жена си Сара и нейните деца – Зак и Оливия.
За кучето на Рик – Чалки, участвало в много от неговите кулинарни предавания и починало през 2007 г., местните и до днес казват, че е по-известно от стопанина си.
Рецепти Сладкиш с бадеми и мандарини
1. Измийте добре мандарините и ги поставете в тенджера с вода, така че да са покрити. Щом водата заври, варете на слаб огън 20-30 минути, докато омекнат. Извадете мандарините и ги разрежете на четвърт...
Рецепти Къри с калмари
1. За масала пастата сложете в електрическа мелничка или в хаванче семената кориандър, кимион, черен синап и сминдух. Смелете до получаването на пудра. 2. Прехвърлете сместа в кухненски робот и добав...
Рецепти Къри с пилешко, кайсии и картофени пръчици
1. Обелете картофите и ги нарежете на тънки пръчици с помощта на ренде или нож. Поставете ги в купа със студена вода за 15 минути. След това ги отцедете и подсушете добре в кухненска кърпа. 2. Сипете...
Рецепти Къри от червен боб (раджма)
1.Накиснете боба в тенджера със студена вода за 1 нощ. След това го прецедете и върнете в тенджерата. Залейте с чиста вода и добавете куркумата. Варете боба в продължение на 1 час и половина, докато з...