
Рефика Биргюл
Рефика Биргюл, родена на 19 май 1980 г., е турска кулинарна авторка и телевизионна водеща.
Рефика завършва Робърт колеж в Истанбул, а след това учи психология. Тя мечтае да работи в сферата на рекламата, но след голямото земетресение в Истанбул през 1999 г. променя намеренията си и работи в различни области.
Връзката си с готвенето Рефика започва още в детството си, когато приготвя турско кафе на цялото си семейство, въпреки че едвам стига до котлона. Рефика се запознава със средиземноморската кухня благодарение на майка си, леля си и чичовците си, които са родом от Кипър, а анадолската кухня опознава чрез баща си и дядо си.
Рефика живее в квартал „Кузгунджук“ в Истанбул. След излизането на първата ѝ кулинарна книга „Cooking New Istanbul Style“ през 2010 г., тя решава да реновира изоставена стара сграда паметник на културата в квартала, в който живее. Там тя създава свое кулинарно студио мечта и отваря вратите широко за млади хора, желаещи да започнат свой бизнес, както и за различни социални групи. Днес в сградата работят хора с различни професии като архитекти, юристи, рекламисти, танцьори и скулптори.
През 2011 г. започва излъчването на първото готварско предаване на Рефика от нейното кулинарно студио „Mucize Lezzetler“ („Чудодейни вкусове“). Всеки епизод има различна концепция и представя турската кухня по автентичен начин, без да се поставят каквито и да е граници по отношение креативността.
Рефика, чиято голяма мечта е „да види французин да приготвя лахмаджун в кухнята си“, продължава да създава нови рецепти, като едновременно съхранява традициите и културата на турската кухня и експериментира, нарушавайки правилата ѝ.
РецептиПилешки гърди с пастърма, кашкавал и спанак
1. Разрежете всяко парче пилешки гърди на две, по хоризонтал и разтворете като пеперуда. Начукайте месото до изтъняване между два листа прозрачно фолио. 2. За маринатата сипете в купа меда, меласата...
РецептиСладкиш с меласа
1. Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете предварително пресятото брашно и го запечете за 5-6 минути при непрекъснато разбъркване. 2. Смесете меласата и водата, разбъркайте. Намалете силата на...
РецептиБюрек с праз
1. В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете постепенно водата, като едновременно с това разбърквате. Щом се оформи топка тесто, извадете го върх...
РецептиКартофена яхния с кайма
1. В тенджера сипете каймата и я запържете като я разделяте с помощта на шпатула. Обелете и нарежете едната глава лук на ситно и я добавете при каймата. Запържете за кратко и добавете зехтина и маслот...