Рефика Биргюл

Рефика Биргюл

Рефика Биргюл, родена на 19 май 1980 г., е турска кулинарна авторка и телевизионна водеща.

Рефика завършва Робърт колеж в Истанбул, а след това учи психология. Тя мечтае да работи в сферата на рекламата, но след голямото земетресение в Истанбул през 1999 г. променя намеренията си и работи в различни области.

Връзката си с готвенето Рефика започва още в детството си, когато приготвя турско кафе на цялото си семейство, въпреки че едвам стига до котлона. Рефика се запознава със средиземноморската кухня благодарение на майка си, леля си и чичовците си, които са родом от Кипър, а анадолската кухня опознава чрез баща си и дядо си.

Рефика живее в квартал „Кузгунджук“ в Истанбул. След излизането на първата ѝ кулинарна книга „Cooking New Istanbul Style“ през 2010 г., тя решава да реновира изоставена стара сграда паметник на културата в квартала, в който живее. Там тя създава свое кулинарно студио мечта и отваря вратите широко за млади хора, желаещи да започнат свой бизнес, както и за различни социални групи. Днес в сградата работят хора с различни професии като архитекти, юристи, рекламисти, танцьори и скулптори.

През 2011 г. започва излъчването на първото готварско предаване на Рефика от нейното кулинарно студио „Mucize Lezzetler“ („Чудодейни вкусове“). Всеки епизод има различна концепция и представя турската кухня по автентичен начин, без да се поставят каквито и да е граници по отношение креативността.

Рефика, чиято голяма мечта е „да види французин да приготвя лахмаджун в кухнята си“, продължава да създава нови рецепти, като едновременно съхранява традициите и културата на турската кухня и експериментира, нарушавайки правилата ѝ.

 

  • Шоколадова торта на тиганРецепти
    Шоколадова торта на тиган

    1. Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. В голяма купа разбийте яйцата със захарта на ръка или с миксер. Добавете прясното млякото и разбийте отново. Добавете брашното, бакпулвера и ванил...

  • Ябълков тарт с точени кориРецепти
    Ябълков тарт с точени кори

    1. Разтопете маслото и го оставете да изстине. 2. Намажете всяка кора с разтопено масло и ги подредете една върху друга. За намазването на корите използвайте половината масло. По средата на корите об...

  • Мозаечен сладкиш с локумРецепти
    Мозаечен сладкиш с локум

    1. В малък съд сипете пудрата захар и прясното мляко. Разбъркайте и загрейте сместа. 2. В друг съд разтопете маслото и добавете какаото. Разбъркайте до гладкост. Добавете сместа от захар и мляко и ра...

  • Късър с червено цвеклоРецепти
    Късър с червено цвекло

    1. Сипете булгура в голяма купа и го залейте с вряла вода, колкото да го покрие. Похлупете с чиния и оставете да поеме водата за окло 10 минути. 2. Добавете маринованото цвекло. С ръце намачкайте мно...