
Примож Долничар
Примож Долничар е роден през 1973 г. в Любляна. След като завършва гимназия, той учи философия.
Като студент започва да се занимава с модерно танцово изкуство. Но точно преди да завърши образованието си напуска университета и тръгва на четиримесечно пътешествие из Южна Америка и Мексико. Връщайки се в Любляна, Примож продължава заниманията си в театъра, но има и нова страст – фотографията. Той си обзавежда собствено фотографско студио в къщата на родителите си, където започва да снима предимно за списания. През 2004 г. Примож получава предложение от Загреб да води популярно предаване за интериор, което не се осъществява. През 2005 г., обаче, Примож започва свое кулинарно предаване “Coolinarika”, излъчвано по словенската телевизия RTV. Това са и първите стъпки на Примож в кулинарното изкуство. Веднага след това, заедно с журналиста Драго Булч Примож тръгва на обиколка из Словения, снимайки предаването “Turistica”.
През 2009 г. Примож отваря бар “Izložba”, а през 2011 г. го превръща в ресторант, като сам проектира дизайна и изработва ръчно всички дървени мебели. В ресторанта си Примож готви в отворена кухня, пред очите на гостите. Ресторантът придобива голяма популярност и с пресните фермерски продукти, които се използват за приготвянето на ястията. Затова неслучайно “Izložba” скоро се озовава сред 100-те най-добри ресторанта в Словения.
През 2012-2013 г. Примож снима 30 кратки кулинарни епизода за “Perutnina Ptuj” – известен словенски производител на продукти от пилешко месо. По това време Примож взима решението да продаде ресторанта си, за да отделя повече време на кулинарията и дърводелството.
Натрупвайки опит в телевизията, Примож избистря идеята си за собствено кулинарно предаване, с което да представи истинската красота на Словения чрез готварското изкуство. Примож заснема пилотен епизод на предаването “Z vrta na mizo” /“От градината на масата“/ и го продава на телевизия RTV.
В момента Примож има собствено кулинарно студио и дърводелска работилница. Когато не готви или не пише в кулинарния си блог, Примож изработва масивни мебели от дърво.
РецептиЛазаня с пресни кори
1. За тестото сипете двата вида брашно в купа и добавете яйцата и солта. Разбъркайте с помощта на миксер или с ръце. Щом се образува тесто, извадете го върху плота и го увийте в прозрачно фолио. Поста...
РецептиМентов сироп
1. Измийте стръковете мента и ги подсушете в кухненска кърпа. 2. Нарежете листата мента и ги поставете голям съд - буркан, тенджера. 3. В тенджера сипете вода и захар - на всеки литър вода сложете...
РецептиЛют сос
1. Нарежете лука на ситно и го запържете в загрят тиган със зехтин. 2. Нарежете лютите чушки на кръгчета, заедно със семките - сортове Анахайм, Табаско и Кайен. Нарежете и 1-2 сладки червени чушки. Д...
РецептиБоровинков и малинов конфитюр
1. В една тенджера сипете предварително измитите малини, а в друга - боровинките. Варете 15 минути на умерен огън. 2. Добавете по няколко капки ментов сироп към плодовете и разбъркайте. Варете докат...