Питър Курувита

Питър Курувита

Питър Курувита е роден в Лондон през октомври 1963 г. От много ранна възраст той се запознава с различни и много богати култури, които го вдъхновяват и до днес. Спомените му от детството са силно повлияни от австрийския произход на майка му и шриланкските корени на баща му.

През 1967 г. семейството на Питър се мести в родния град на баща му – Коломбо, Шри Ланка, където животът е изключително пъстър, особено за едно малко дете. Питър ясно си спомня старата кухня на баба си, в която е имало само една печка на дърва. В тази кухня той прекарва детството си, наблюдавайки и участвайки в приготвянето на семейни ястия по стари местни рецепти, предавани от поколение на поколение. Това силно чувство за семейна принадлежност, в съчетание с ранния му контакт с кулинарията, продължава да го вдъхновява в кариерата му и до днес.

През 1974 г. семейството на Питър се мести в Австралия. В гимназията там Питър изучава домашна икономика, а след завършването ѝ се записва в курс за готвачи в "East Sydney TAFE." По-късно учи в "Ryde Catering College", за да довърши професионалното си образование.

Първата работа на Питър е в местен рибен ресторант в Мортдейл, предградие на Сидни. Там той работи до 1981 г. Напуска, за да продължи да учи и работи с Грег Дойл в популярния по това време ресторант Rogues. След това работи като младши готвач в ресторант "Rue St Jacques", отличен със звезда „Мишлен“, а по-късно в ресторант "The Waterside Inn", в Брей, Англия  отличен с три звезди „Мишлен“. 
През 1985 г. Питър е поканен като главен готвач в престижния ресторант "Barrenjoey House" в Палм Бийч. По времето, в което той управлява кухнята ресторантът получава две точки в класацията Chef's Hat на изданието Sydney Morning Herald.

През 1988 г. Тони Билсън отваря собствен ресторант - "Bilsons at Circular Quay". Питър е главен готвач там в продължение на шест години и половина. Заведението е отличено с две точки в класацията "Chef's Hat ".

През 1997 г. Питър и съпругата му Карън се местят обратно в Сидни и отварят собствен ресторант - "Avalon at Bondi". В продължение на две години малкият квартален ресторант предлага вдъхновяваща комбинация от модерни австралийски ястия. Питър е поканен като главен изпълнителен мениджър по храните и напитките в "All Seasons Hotel". Остава на тази позиция до края на 2000 г. След това работи на остров Бали в "Kupu Kupu Barong Resort".

В началото на 2001 г. Питър заема позицията на главен готвач в световноизвестния "Hayman Island Resort" в Куинсланд, Австралия. През април 2003 г. се връща в Сидни заедно със семейството си и започва подготовка на най-големия проект в живота си – ресторанта Flying Fish. Малко след откриването му, Питър отваря още един ресторант в луксозен комплекс във Фиджи. През 2014 г. "Flying Fish" отваря врати в "Sheraton Resort & Spa" на остров Токорики във Фиджи.

Стилът на Питър да поднася свежа морска храна в зашеметяваща атмосфера край красиви плажове може да се усети и в града, в който живее - Носа, Австралия.

От много години Питър работи с Dilmah Tea от години, развивайки концепцията за чаена гастрономия. Детските му спомени от готвенето с баба му в Коломбо, го вдъхновяват да напише първата си готварска книга - "Serendip – My Sri Lankan Kitchen". Следващата му книга - "My Feast with Peter Kuruvita" отвежда любителите на храната на кулинарно пътешествие из островите на Азия и Южния Тихи океан.

Питър изгражда кариера и като телевизионен водещ на приключенски кулинарни предавания. До момента има участие в 4 продукции на The Precinct Studios, които се излъчват в много държави по целия свят. Предаванията му съчетават в себе си изключителни пейзажи и божествена местна кухня.