Никлас Екстедт
Никлас Петер Екстедт (роден на 28 ноември 1978 г. в Ярпен, Швеция) е шведски готвач и мениджър на ресторанти.
След като завършва гимназия по гастрономия в ски курорта Оре, Екстедт заминава за Чикаго, където работи при Чарли Тротър. Скоро след това, само на 21-годишна възраст, Никлас отваря собствен ресторант – „Никлас“ в Хелсингборг, Швеция. През 2005 г. „Никлас“ е обявен за петият най-добър ресторант в Швеция според гида за ресторанти “White”.
През 2003 г. Никлас отваря втори ресторант - „Никлас във Викен“, летен ресторант в градчето Викен, намиращо се на няколко километра от Хелсинборг. По същото време стартира излъчването на първото му кулинарно шоу “Mat” (от шведски - храна).
През 2008 г., заедно с целия си екип, Екстедт се мести в Стокхолм, за да поеме управлението на ресторант „1900“. През 2009 г. телевизионните изяви на Никлас се увеличават, паралелно с излъчването на пети сезон на “Mat”, се появяват нови кулинарни предавания, включително и такова, посветено на децата.
През 2011 г. Никлас отваря втори свой ресторант – „Екстедт“. Тук той представя концепцията си за готвене на открит огън. Никлас се връща към корените на шведската кухня, подчертавайки автентичността на готвенето на жив огън.
През следващите години Никлас стажува в няколко ресторанта с 3 звезди „Мишлен“, включително и в „Ел Були“.
През 2020 г. Никлас участва като съдия в кулинарното състезание “Crazy Delicious”, заедно с Хестън Блументал и Карла Хол.