Найджъл Слейтър

Найджъл Слейтър

Найджъл Слейтър е писател и телевизионен водещ. Над 20 години списва колонка в списание "The Observer", посветена на храната и кулинарията.
Сред книгите му са ‘Appetite’, ‘The Kitchen Diaries’ и ‘Tender’. Мемоарната му книга „Тост“ (‘Toast - the Story of a Boy’s Hunger’) печели шест големи награди, преведена е на пет езика и е филмирана от BBC. Сборникът му с есета 'Eating for England' е драматизиран за радиото.
Най-новата книга На Найджъл - ‘Eat’ наскоро спечели Националната награда за книга в Америка.

От 1993 г. Найджъл пише всяка седмица кулинарна рубрика за "The Observer". Очарованието от детайлите, малките, истински и човешки моменти, свързани с готвенето и храната характеризират стила на писане на автора.

Писател, автор, телевизионен водещ – Найджъл е готвач аматьор. Храната, която приготвя е леко недодялана, домашно приготвена храна. Найджъл смята, че споделянето на домашно приготвена храна има дори цивилизационна роля.
„Най-простото действие  - да приготвиш нещо за ядене на някого – било то купа със супа или парче хляб, има многопластово значение. Това действие носи защита и грижа, щедрост и интимност. Само по себе си то е жест на уважение.“
  • Яхния от леща с карамелизиран лукРецепти
    Яхния от леща с карамелизиран лук

    1. Поставете тенждера с двойно дъно на умерен огън и сложете кубчетата бекон или панчета. Изчакайте да пуснат мазнина и добавете 2 глави лук, нарязани на едро. Добавете нарязаните на кръгчета моркови...

  • Печени свински ребра с мед и анасонРецепти
    Печени свински ребра с мед и анасон

    1. За маринатата сипете мед в дълбока тава. Добавете соса от стриди, едрия червен пипер, звездичките анасон, солта и едро счуканите зърна черен пипер. Разбъркайте добре. 2. Оваляйте свинските ребра е...

  • Салата с пушена скумрия и беконРецепти
    Салата с пушена скумрия и бекон

    1. Обелете и сварете картофите в подсолена вода за 15 минути или до омекване. Прецедете ги и ги нарежете на кубчета. 2. Отстранете кожата на пушените скумрии, както и костите. Начупете месото на голе...

  • Сладко-пикантен сладкиш със сливиРецепти
    Сладко-пикантен сладкиш със сливи

    1. В голяма купа пресейте брашното, бакпулвера, содата и подправките. 2. В широк съд с капак сипете златния сироп, захарта и меда. Разтопете ги на слаб огън. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Др...