Найджъл Слейтър

Найджъл Слейтър

Найджъл Слейтър е писател и телевизионен водещ. Над 20 години списва колонка в списание "The Observer", посветена на храната и кулинарията.
Сред книгите му са ‘Appetite’, ‘The Kitchen Diaries’ и ‘Tender’. Мемоарната му книга „Тост“ (‘Toast - the Story of a Boy’s Hunger’) печели шест големи награди, преведена е на пет езика и е филмирана от BBC. Сборникът му с есета 'Eating for England' е драматизиран за радиото.
Най-новата книга На Найджъл - ‘Eat’ наскоро спечели Националната награда за книга в Америка.

От 1993 г. Найджъл пише всяка седмица кулинарна рубрика за "The Observer". Очарованието от детайлите, малките, истински и човешки моменти, свързани с готвенето и храната характеризират стила на писане на автора.

Писател, автор, телевизионен водещ – Найджъл е готвач аматьор. Храната, която приготвя е леко недодялана, домашно приготвена храна. Найджъл смята, че споделянето на домашно приготвена храна има дори цивилизационна роля.
„Най-простото действие  - да приготвиш нещо за ядене на някого – било то купа със супа или парче хляб, има многопластово значение. Това действие носи защита и грижа, щедрост и интимност. Само по себе си то е жест на уважение.“
  • Чаудър с рибаРецепти
    Чаудър с риба

    1. Почистете филетата (с кожа) от кости, измийте ги и ги подсушете. Разрежете ги наполовина. 2. Сипете прясното мляко в плитък съд с капак. Добавете дафиновите листа и зърната черен пипер. Поставете...

  • Агнешки джолани с аншоаРецепти
    Агнешки джолани с аншоа

    1. Поръсете агнешките джолани с прясно смлян черен пипер от двете страни. 2. Сипете зехтин в тенджера или друг дълбок съд с огнеупорни дръжки и капак и го загрейте. Запечатайте джоланите от двете стр...

  • Крамбъл с различни плодовеРецепти
    Крамбъл с различни плодове

    1. Измийте и подсушете крушите, ябълката и нектарините. Почистете крушите и ябълката от дръжките, семките и твърдата част, без да ги белите и ги нарежете на едро. Разрежете нектарините на две и отстра...

  • Лимонов кейк с мащеркаРецепти
    Лимонов кейк с мащерка

    1. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до получаването на пухкава и гладка смес. 2. Разбийте яйцата в купичка. Добавете ги на струйка към маслената смес, без да спирате разбиването...