Найджела Лоусън

Найджела Лоусън

Найджела Лоусън е дъщеря на един от най-известните членове на правителството на Маргарет Тачър – лорд Найджъл Лоусън. Найджела е магистър по „Средновековни и модерни езици“.

В последвалата и кариера на журналист тя стига до заместник-редактор на „Сънди Таймс“. След това работи на свободна практика, пишейки за издания като „Гардиън“ и „Дейли Телеграф“.

Любовта и към храната се заражда, когато е поканена да списва рубрика, посветена на храната за списание „Спектейтър“. През 1992 г. Найджела се омъжва за журналиста и телевизионен продуцент Джон Даймънд, с когото имат две деца – Козима и Бруно. Даймънд окуражава съпругата си да продължи да пише в областта на кулинарията и да изгради собствения си образ в тази област.

Найджела публикува първата си книга 'How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food' през 1998 г., която става трамплин към първото и телевизионно предаване 'Nigella Bites'. Благодарение на уникалния си подход към храната и неустомия си чар Найджела постига голям успех, което води до появата на второто и телевизионно предаване и книга.

През 2000 г. Найджела се фокусира върху пекарството и издава книгата 'How To Be A Domestic Goddess', която има голям успех и е номинирана за кулинарна книга на годината през 2001 г.

Но точно когато кариерата и потръгва, животът и е засегнат от болестта рак. Майка и умира от рак на черния дроб, сестра и си отива от рак на гърдата, а мъжът и Джон загубва битката с болестта през 2001 г.

През 2002 г. Найджела се впуска в ново телевизионно предаване, съпътствано от издаване на кулинарна книга със заглавие 'Forever Summer'.

Найджела се омъжва отново през 2003 г. за противоречивата личност Чарлз Саачи – колекционер на изкуство. Двамата се развеждат през 2013 г.

Предаването на Найджела „Найджела“, което се появява в ефир през 2005 г, няма особено голям успех. Но въпреки това книгите на Найджела се продават в милионни екземпляри, а телевизионните и предавания се радват на международен успех.

Големият пробив за Найджела се случва през 2006 г., когато предаването и 'Nigella Feasts' започва излъчването си в САЩ. През същата година Найджела подписва договор с BBC за коледното предаване 'Nigella's Christmas Kitchen', за което през следващата година тя получава второ награда на Световните награди за кулинарни медии /World Food Media/.

През есента на 2007 г. в ефир излиза новото предаване 'Nigella Express', в което Найджела показва на зрителите как да приготвят прости и лесни ястия, с условието, че те не са задължително здравословни.

През 2009 г. Найджела участва в американското кулинарно състезание „Топ шеф“. През 2010 г. се появява следващото по ред предаване на Найджела - 'Nigella's Kitchen'.

Книгите на Найджела са абсолютни бестселъри, над 3 милиона копия са продадени по целия свят, а богатството и възлиза над 15 милиона долара.

Последното телевизионно предизвикателство за Найджела е участието и в американското кулинарно състезание „Вкусът“.
  • Агнешки котлети с мента, чили и златни картофиРецепти
    Агнешки котлети с мента, чили и златни картофи

    1. Почистете и разрежете пресните картофи на половинки. Сварете ги на пара до омекване. 2. В тавичка сипете 2 с.л. зехтин, поръсете солта с целина, едрия лют червен пипер и сушената мента. 3. Оваляй...

  • Италианска коледна тортаРецепти
    Италианска коледна торта

    1. Нарежете панетонето на еднакви филии. 2. Разбийте яйцата (със стайна температура) със захарта до бледа и пухкава смес, с помощта на миксер. Добавете маскарпонето (със стайна температура) и течната...

  • ТирамисиниРецепти
    Тирамисини

    1. Начупете по 1 бишкота в 4 чаши за мартини. 2. Смесете кафето с кафеения ликьор. Разбъркайте. Разпределете сместа в четирите чаши. Хубаво потопете бишкотите в течността. 3. Отделете белтъците от ж...

  • Торта "Павлова" с вкус на капучиноРецепти
    Торта "Павлова" с вкус на капучино

    1. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете тавата на фурната с хартия за печене. По средата очертайте кръг с молив, с диаметър 23 см. 2. В малка купа смесете захарта и разтворимото негранулирано к...