Масимо Ботура

Масимо Ботура

Масимо Ботура, роден през 1962 г. в Модена, Италия, е най-известният и влиятелен готвач в кулинарните среди в Италия. Стилът му на готвене е характерен със съчетаването на традиционно и модерно.

Масимо е израснал в типична италианска среда, в която храната е един от устоите на семейния живот. През 1986 г. той започва да учи право, но го зарязва, за да управлява ресторант в покрайнините на града. Това е моментът, в който Масимо разбира, че иска да бъде готвач. Учи основите на готварството от главния готвач Джордж Койни, съчетавайки френска класическа кухня и традиционна кухня от родната си област в Италия – Емилия-Романя.

През 1994 г. Масимо работи в Монте Карло, при главен готвач Ален Дюкас. Година по-късно той решава да отвори свой собствен ресторант, „Остериа Франческана“, в средновековния център на град Модена.

Повратният момент в усъвършенстването на Масимо, като готвач, е работата му с Феран Адриа, в ресторанта му „Ел Були“. Там Масимо прекарва лятото на 2000 г. и започва да пренаписва правилата на италианската кухня - в ястията му традиция и модерност, хумор и дързост вървят ръка за ръка.

През 2002 г. Масимо Ботура получава своята първа звезда на „Мишлен“, а втората и третата – през 2006 г. и 2011 г.
През 2013 г. ресторантът му „Остериа Франческана“ заема трето място в класацията на „50-те най-добри ресторанта в света“.


Първи епизод на предаването "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача Масимо Ботура.