Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Масимо Ботура

Масимо Ботура

Масимо Ботура
Масимо Ботура, роден през 1962 г. в Модена, Италия, е най-известният и влиятелен готвач в кулинарните среди в Италия. Стилът му на готвене е характерен със съчетаването на традиционно и модерно.

Масимо е израснал в типична италианска среда, в която храната е един от устоите на семейния живот. През 1986 г. той започва да учи право, но го зарязва, за да управлява ресторант в покрайнините на града. Това е моментът, в който Масимо разбира, че иска да бъде готвач. Учи основите на готварството от главния готвач Джордж Койни, съчетавайки френска класическа кухня и традиционна кухня от родната си област в Италия – Емилия-Романя.

През 1994 г. Масимо работи в Монте Карло, при главен готвач Ален Дюкас. Година по-късно той решава да отвори свой собствен ресторант, „Остериа Франческана“, в средновековния център на град Модена.

Повратният момент в усъвършенстването на Масимо, като готвач, е работата му с Феран Адриа, в ресторанта му „Ел Були“. Там Масимо прекарва лятото на 2000 г. и започва да пренаписва правилата на италианската кухня - в ястията му традиция и модерност, хумор и дързост вървят ръка за ръка.

През 2002 г. Масимо Ботура получава своята първа звезда на „Мишлен“, а втората и третата – през 2006 г. и 2011 г.
През 2013 г. ресторантът му „Остериа Франческана“ заема трето място в класацията на „50-те най-добри ресторанта в света“.


Първи епизод на предаването "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача Масимо Ботура.