Марсел Винерон

Марсел Винерон

Марсел Винерон е посветил живота си на кулинарното изкуство и на усъвършенстване на уменията си като готвач.
Още откакто на 16-годишна възраст е назначен като помощник-готвач, Марсел винаги успява да променя правилата на играта. Той говори за храната като за вдъхновение и вярва, че професията на готвача е една от най-добрите, които биха могли да бъдат избрани. Ето защо неговата цел е да шлифова уменията си все повече и повече.

Марсел е майстор в кухнята. Той използва ножа все едно е естествено продължение на ръката му, кухнята е неговата лаборатория, менюто е неговата биография, ресторантът е сцената му, а порцелановата чиния е платното, върху което представя изкуството си.

Марсел притежава дипломи от Американския кулинарен институт (CIA) в Ню Йорк по кулинарно изкуство и по хотелски мениджмънт. След завършване на института Марсел участва в асистентска програма, в която има възможност да бъде втори готвач под ръководството на Дуейн Липума. На 25-годишна възраст Марсел печели голяма известност, като подгласник във втория сезон на риалити шоуто, носител на награда „Еми“, „Топ шеф“. Първото собствено телевизионно риалити шоу на Марсел е „Молекулярна кухня с Марсел“ /"Marcel’s Quantum Kitchen"/ и започва излъчването си през март 2011 г.

Марсел е работил по целия свят със световноизвестни готвачи, като Жоел Робушон и Майкъл Мина. Марсел също така е имал възможността да се учи при шеф-готвач Феран Адриа в Барселона.

Авангардната кухня на Марсел следва три прости правила: уважение към традицията, иновативност и стремеж към съвършенство чрез почтеност.

Марсел е пътувал из цяла Европа, Карибските острови и САЩ в търсене на кулинарни преживявания и познание за света. Той е отдаден на професията си, чрез която изразява творческия си потенциал, личността си и страстта си. Стилът на готвене на Марсел може да бъде отнесен към т.нар. „глобално модерно“ течение.

По настоящем Марсел е главен готвач в Лос Анжелис и се занимава с нов телевизионен проект "Top Chef All-Stars" в Ню Йорк.