Любомир Станишич

Любомир Станишич

Биография

Във все още кратката житейска биография на Любомир /роден е на 8 юни 1978 г./ не могат да бъдат открити доказателства за съществуването на „кулинарни гени“  или за това, че детската му мечта е била да стане готвач. Вдъхновението към готвенето идва от майка му Роза.

Още докато е в Белград Любомир учи в Народния университет „Божидар Аджия“, специалност „Сладкарство и международна кухня“. През 1995-1997 г. работи като помощник-сладкар. След това бяга от войната, пътувайки из Франция, Португалия, Испания, в търсене на нещо, което да го спре някъде. Мястото се оказва Португалия, там намира спокойствие и работно място в кухня.

След като за кратко Любомир работи в ресторант в Лисабон, той се среща и работи с Виктор Собрал, известният португалски шеф-готвач, който го превръща в топ готвач.

С придобития опит от работата си с шеф Собрал, през 2000/01 той подготвя менюто за ресторант „Масас“ и работи като главен готвач в „Хенеси клуб“ в Лисабон.

През 2001/03 г. Любомир е готвач в хотел „Албатрос“ в Кашкайш, а през 2003/04 г. в ресторанта на хотел „Форталеса“ в Гуинчо, който е носител на звезда Мишелин. Този опит става безценен за него. Любомир усъвършенства уменията си, усвоявайки френски кулинарни техники и научавайки се на  отношение към продукта. През 2002 г. Любомир завършва курс по технология на производство на шоколада и сладкарство в L´´Ecole du Grand Chocolat, Франция. Следват още три плодотворни години, през които Любомир завършва курсове по италианска кухня и морска кухня във Висшето училище по хотелиерство и туризъм в Есторил.

Обучението на Любомир продължава с курсове по вакуумно готвене, молекулярна кулинария, хигиена на храната. Излиза и първата му авторска книга „Кашкайш, 100 Maneiras“.

През 2004 г. Любомир открива своя първи ресторант, събитие, което преобръща живота му. Ресторантът „100 Maneiras“ се намира в хотел „Албатрос“, предоставящ изглед към залива на Кашкайш. През 2005 г. той печели награда за най-добър готвач на списание „Нектар“, а ресторантът му е обявен за ресторант на 2004 г.  През следващата година ресторант „100 Maneiras“ е сред десетте най-добри португалски ресторанта.

Кухнята на ресторант „100 Maneiras“ работи в сътрудничество с Висшия институт по агрономия за развитие на молекулярната кулинария.

Комплиментите за Любомир не свършват – на един от най-големите форуми за храна, фестивалът “Lo Mejor de la Gastronomia“, той е обявен за най-креативния готвач в Португалия от известния кулинарен критик Рафаел Сантос. В края на 2008 г., обаче, Любомир решава да затвори първия си ресторант.

През 2009 г. той отваря „100 Maneiras“ в Байро Алто, Лисабон. През септември 2010 г. врати отваря бистро „100 Maneiras“ в квартал Чиадо, разположено в историческа сграда в стил Ар деко.

През юли 2011 г. Любомир Станишич получава ново предизвикателство, но извън кухнята – в телевизията. Той е избран за един от тримата членове на журито на първото издание на „Майстор-готвач“ в Португалия.

А през септември същата година Любомир отваря и третия си ресторант „Nacional 100 Maneiras“. Идеята на ресторанта е да отговори на желанията на всеки, както и да го посещават групи и да се организират различни събития.