Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Любомир Станишич

Любомир Станишич

Любомир Станишич

Във все още кратката житейска биография на Любомир /роден е на 8 юни 1978 г./ не могат да бъдат открити доказателства за съществуването на „кулинарни гени“  или за това, че детската му мечта е била да стане готвач. Вдъхновението към готвенето идва от майка му Роза.

Още докато е в Белград Любомир учи в Народния университет „Божидар Аджия“, специалност „Сладкарство и международна кухня“. През 1995-1997 г. работи като помощник-сладкар. След това бяга от войната, пътувайки из Франция, Португалия, Испания, в търсене на нещо, което да го спре някъде. Мястото се оказва Португалия, там намира спокойствие и работно място в кухня.

След като за кратко Любомир работи в ресторант в Лисабон, той се среща и работи с Витор Собрал, известният португалски шеф-готвач, който го превръща в топ готвач.

С придобития опит от работата си с шеф Собрал, през 2000/01 той подготвя менюто за ресторант „Масас“ и работи като главен готвач в „Хенеси клуб“ в Лисабон.

През 2001/03 г. Любомир е готвач в хотел „Албатрос“ в Кашкайш, а през 2003/04 г. в ресторанта на хотел „Форталеса“ в Гуинчо, който е носител на звезда Мишелин. Този опит става безценен за него. Любомир усъвършенства уменията си, усвоявайки френски кулинарни техники и научавайки се на  отношение към продукта. През 2002 г. Любомир завършва курс по технология на производство на шоколада и сладкарство в L´´Ecole du Grand Chocolat, Франция. Следват още три плодотворни години, през които Любомир завършва курсове по италианска кухня и морска кухня във Висшето училище по хотелиерство и туризъм в Есторил.

Обучението на Любомир продължава с курсове по вакуумно готвене, молекулярна кулинария, хигиена на храната. Излиза и първата му авторска книга „Кашкайш, 100 Maneiras“.

През 2004 г. Любомир открива своя първи ресторант, събитие, което преобръща живота му. Ресторантът „100 Maneiras“ се намира в хотел „Албатрос“, предоставящ изглед към залива на Кашкайш. През 2005 г. той печели награда за най-добър готвач на списание „Нектар“, а ресторантът му е обявен за ресторант на 2004 г.  През следващата година ресторант „100 Maneiras“ е сред десетте най-добри португалски ресторанта.

Кухнята на ресторант „100 Maneiras“ работи в сътрудничество с Висшия институт по агрономия за развитие на молекулярната кулинария.

Комплиментите за Любомир не свършват – на един от най-големите форуми за храна, фестивалът “Lo Mejor de la Gastronomia“, той е обявен за най-креативния готвач в Португалия от известния кулинарен критик Рафаел Сантос. В края на 2008 г., обаче, Любомир решава да затвори първия си ресторант.

През 2009 г. той отваря „100 Maneiras“ в Байро Алто, Лисабон. През септември 2010 г. врати отваря бистро „100 Maneiras“ в квартал Чиадо, разположено в историческа сграда в стил Ар деко.

През юли 2011 г. Любомир Станишич получава ново предизвикателство, но извън кухнята – в телевизията. Той е избран за един от тримата членове на журито на първото издание на „Майстор-готвач“ в Португалия.

А през септември същата година Любомир отваря и третия си ресторант „Nacional 100 Maneiras“. Идеята на ресторанта е да отговори на желанията на всеки, както и да го посещават групи и да се организират различни събития.