
Киран Джетуа
Киран Джетуа е трето поколение кениец, роден в Найроби. Майка му е англичанка, а баща му - индиец. Влиянието на тези две култури обуславя стила му на готвене, определян като афро-средиземноморски с лек източен привкус, с използване само на свежи продукти.
След завършването на бакалавърската си степен по хотелиерски мениджмънт в Манчестър, Киран пътешества из целия свят, от Америка до Италия, Франция, Южна Африка, Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка и Австралия в усъвършенстване на професионалните си способности и разширяване на мирогледа си. Придобитият опит по време на пътешествията, съчетан с ярко изразената кулинарна традиция в семейството му, оформят едно истински дълбоко познаване на кулинарния свят.
Едновременно с работата си като професионален готвач Киран продължава да пътешества много, воден от любопитство и в търсене на нови приключения, пример за това е плаването с малка лодка от Кейптаун до Бразилия заедно с няколко приятели. Заниманията на Киран с ръгби също запълват част от времето му, играл е за представителния отбор на английските университети, както и за кенийския национален отбор по ръгби.
Киран винаги е имал интерес към медиите. Едно от заниманията му в тази област е радиоводещ на собствено предаване в сутрешните часове по XFM-Найроби. Освен това той е единственият африканец сред петдесетте участници и се класира на седмо място в състезанието за най-добър мениджър в Австралия „The Best Job In The World”. Киран продължава кариерата си в телевизията, участвайки в различни реклами, включително такива, представящи Кения като туристическа дестинация.
Към момента Киран е собственик и главен готвач на първокласния ресторант за морска храна в Найроби "Seven Seafood & Grill" - www.experienceSeven.com. В кухнята на ресторанта се използват само местни продукти, като целта е до чинията на всеки гост да достигнат морските дарове от Индийския океан заедно с най-качествените кенийски зеленчуци и телешко месо за постигане на истинско изживяване на сетивата. Ресторантът се счита за един от най-добрите в цяла Кения.
РецептиВегетарианско чили кон карне
1. Накиснете 3 шепи сухи соеви зърна за 1 нощ. Щом зърната набъбнат, ги обелете.2. За чили кон карне запържете доматеното пюре в дълбока тенджера, като бъркате непрекъснато. Щом започне да загаря, доб...
РецептиПечено агнешко бутче върху пюре от карфиол
1. Накиснете двата вида боб /вместо боб лусака може да използвате боб канелини/ във вода, в отделни съдове, за 1 нощ. Накиснете добре измитата капента в силно солена вода за 1 нощ или използвайте филе...
РецептиДжинджифилови хлебчета пури
1. Настържете джинджифиловите плодове на ситно ренде. /Вместо тях използвайте смес от 50 г пълнозърнесто брашно и 1 с.л. млян джинджифил./2. В купа сипете брашното, добавете смления джинджифил, смачка...
РецептиСуахили къри с капента
1. Загрейте олиото в дълбок съд и запържете в него подправките - пръчките канела, анасона, кардамона, кимиона, кориандъра и зеления пипер за 5 минути, докато освободят аромата си.2. Обелете и нарежете...