Карсу Дьонмез

Карсу Дьонмез

Карсу Дьонмез е родена на 19 април 1990 г. в Амстердам, Холандия, като една от двете дъщери на Биргюл и Алпаслан Дьонмез, турски имигранти. На 8-годишна възраст Карсу, след като вижда пиано по телевизията, решава, че иска да свири на този инструмент. Първоначално семейството наема пиано, но след като разбират, че на Карсу много и харесва да свири, купуват пиано със спестяванията си. По-късно Карсу заминава за Америка със стипендия от американското посолство в Холандия, за да учи пеене в университета на Роуд Айлънд.

Карсу започва активния си музикален живот на 16-годишна възраст, като свири на пиано за клиентите на ресторант „Килим“ в Амстердам, собственост на нейния баща. Поради големия интерес на хората, семейството решава да организира концерт на Карсу в концертна зала. След този концерт Карсу започва да получава предложения от най-важните сцени и организации по света. За кратко време тя успява да се представи на сцени като  North Sea Jazz Festival и „Карнеги хол“ в Ню Йорк.

През 2011 г. Карсу започва да работи в Турция, като сключва договор със своя звукозаписен лейбъл "Y Kültür Sanat". Карсу издава първия и втория си студийни албуми „Confession“ (2012) и „Colours“ (2015) в Турция, като текстовете и музиката на почти всички песни в тях са нейни авторски.  

Карсу изнася много концерти на различни сцени, сред които Istanbul Zorlu Center PSM, Ankara Jazz Festival, Alanya Jazz Festival и Akbank Jazz Festival. А през 2014-2015 г. тя прави световно турне под наименованието „От Ню Йорк до Истанбул“. През 2018 г. Карсу изнася концерти в повече от 40 киносалона с проекта си „Plays Atlantic Records“.

През 2019 г. Карсу издава четвъртия си албум, носещ нейното собствено име „Karsu“, който подготвя в продължение на три години.

Карсу обича да готви и в предаването „Турска кухня с Карсу“ по 24Kitchen тя ни запознава с кухнята на родния край на родителите си – Хатай.