Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Хуан Мари Арзак

Хуан Мари Арзак

Хуан Мари Арзак
Хуан Мари Арзак /роден през 1942 г. В Сан Себастиян, Испания/ - квинтесенцията на баската кухня е неуморен визионер, посветил целия си живот на храната.

Арзак е роден и израснал в къщата, в която и до днес се помещава ресторанта му. Къщата е построена през 1897 г. и баба му и дядо му отварят таверна в нея. По-късно, майка му превръща таверната в популярно място за провеждане на тържества и банкети. Тя настоява сина и Хуан Мари да учи инженерство в Мадрид, само и само да не се занимава с ресторантьорския бизнес. Но скоро, Арзак открива истинското си призвание именно в семейната кухня. През 1961 г. той изоставя образованието си на геодезист, за да се запише в кетъринг училището Casa de Campo в Мадрид и завръщайки се в Сан Себастиян през 1966 г. поема семейния бизнес.

Хуан Мари Арзак е удостоен с Националната награда по гастрономия на Испания и получава първата си звезда на „Мишлен” през 1974 г, когато е едва 32-годишен. Срещата му с френския майстор-готвач Пол Бокюз през 1976 г. е повод да преосмисли подхода си в готвенето и заедно с известния баски готвач Педро Субияна полагат началото на течението "Нова баска кухня", стоящо в основата на кулинарната революция, която поставя Испания на световната гастрономическа карта. През 1977 г. Арзак спечелва втората си звезда на „Мишлен”, а през 1989 г. и третата, притежанието на която запазва през последните 25 години.

Дъщеря му Елена е родена през 1969 г. в Сан Себастиян. Проявявайки явни кулинарни способности от съвсем ранна възраст, още на 18-годишна възраст тя се записва да учи в Швейцарското училище по кетъринг. Няколко години Елена стажува в различни елитни ресторанти из цяла Европа преди да се завърне в Сан Себастиян и да започне да работи рамо до рамо с баща си. Елена, обявена за най-добър семеен готвач през 2012 г. е четвърто поколение от семейство Арзак, която си е поставила за цел да приготвя храна наслада за сетивата.

Ресторант "Арзак", в който Хуан Мари и Елена творят в тандем, заема осмо място в класацията „50-те най-добри ресторанти на света” през 2013 г.