Хуан Мари Арзак

Хуан Мари Арзак

Хуан Мари Арзак /роден през 1942 г. В Сан Себастиян, Испания/ - квинтесенцията на баската кухня е неуморен визионер, посветил целия си живот на храната.

Арзак е роден и израснал в къщата, в която и до днес се помещава ресторанта му. Къщата е построена през 1897 г. и баба му и дядо му отварят таверна в нея. По-късно, майка му превръща таверната в популярно място за провеждане на тържества и банкети. Тя настоява сина и Хуан Мари да учи инженерство в Мадрид, само и само да не се занимава с ресторантьорския бизнес. Но скоро, Арзак открива истинското си призвание именно в семейната кухня. През 1961 г. той изоставя образованието си на геодезист, за да се запише в кетъринг училището Casa de Campo в Мадрид и завръщайки се в Сан Себастиян през 1966 г. поема семейния бизнес.

Хуан Мари Арзак е удостоен с Националната награда по гастрономия на Испания и получава първата си звезда на „Мишлен” през 1974 г, когато е едва 32-годишен. Срещата му с френския майстор-готвач Пол Бокюз през 1976 г. е повод да преосмисли подхода си в готвенето и заедно с известния баски готвач Педро Субияна полагат началото на течението "Нова баска кухня", стоящо в основата на кулинарната революция, която поставя Испания на световната гастрономическа карта. През 1977 г. Арзак спечелва втората си звезда на „Мишлен”, а през 1989 г. и третата, притежанието на която запазва през последните 25 години.

Дъщеря му Елена е родена през 1969 г. в Сан Себастиян. Проявявайки явни кулинарни способности от съвсем ранна възраст, още на 18-годишна възраст тя се записва да учи в Швейцарското училище по кетъринг. Няколко години Елена стажува в различни елитни ресторанти из цяла Европа преди да се завърне в Сан Себастиян и да започне да работи рамо до рамо с баща си. Елена, обявена за най-добър семеен готвач през 2012 г. е четвърто поколение от семейство Арзак, която си е поставила за цел да приготвя храна наслада за сетивата.

Ресторант "Арзак", в който Хуан Мари и Елена творят в тандем, заема осмо място в класацията „50-те най-добри ресторанти на света” през 2013 г.