Хосе Андрес

Хосе Андрес

Хосе Андрес, роден през 1969 г. в Миерес, Испания, е родèн готвач. Когато е малък, семейството му се мести от Астурия, Северна Испания в Барселона. На 15 години Хосе се записва в училището по ресторантьорство и хотелиерство в Барселона и 4 години по-късно вече е стажант при Феран Адриа, който той смята за свой ментор, в „Ел Були“.
Страстта му към кулинарията и желанието за нови предизвикателства го отвеждат в Америка. 21-годишен той започва работа в ресторант "El Dorado Petit" в Ню Йорк с единствената идея да предлага на американците храна с испански вкус. Две години по-късно, през 1993 г, Андрес отива във Вашингтон, за да работи в „Халео“ – испански ресторант.

Когато е 23-годишен Хосе Андрес, получава големия си шанс и решава да не го изпуска. Започва да печели награди почти всяка година и 20 години по-късно осъществява американската си мечта, попадайки в класацията на „Таймс“ на „100-те най-влиятелни хора“.

Този динамичен и пълен с ентусиазъм готвач е мечтател в кухнята, а целият му живот се върти около готвенето. Основател е на нов вид ресторантьорски бизнес. Компанията му Think Food Group е участвала в развитието на повече от 15 концептуални ресторанта в САЩ. Съветник по храната в Белия дом, кулинарен посланик на ООН – изглежда, че нищо не е останало недокоснато от страстта му към храната. Хосе Андрес загърбва невероятните си успех и популярност в името на една идея – да промени света чрез силата на кулинарното изкуство.

Епизод 6 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача.