Хестън Блументал

Хестън Блументал

ХЕСТЪН МАРК БЛУМЕНТАЛ, роден на 27 май 1966 г. е известен английски готвач и собственик на няколко ресторанта. Той е представител на научния подход в готвенето и пионер на мултисетивната кухня. Хестън представя идеите си в книги и телевизионни предавания, също така списва редовно рубрики във вестници.

Ресторантът на Блументал "The Fat Duck"/„Мазната патица“/ в Брей, графство Бъркшир, е един от четирите в Англия, притежаващи три звезди "Мишлен". През 2006 г. ресторантът е номер 1 в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“. Блументал притежава още ресторант "Dinner" в Лондон, (притежаващ две звезди "Мишлен"), както и две кръчми в  Брей – "Crown" и "Hind’s Head" (притежаваща една звезда "Мишлен").

Хестън е роден в Падингтън, Лондон. Учил е в Latymer Upper School, в Хамърсмит. След като семейството му се премества в Хай Уикъмб, област Бъкингамшър, Хестън завършва образованието си в Hampden Grammar School. Хестън носи фамилията на прадядо си, който е бил латвиец.

Силният интерес на Хестън към готвенето възниква, когато на 16-годишна възраст, заедно с родителите си, посещава ресторант L'Oustau de Baumanière, носител на 1 звезда "Мишлен" в Прованс, Франция.

Той е завладян от цялостното, мултисетивно преживяване – звуците от чуруликащите цикади и пръскащите фонтани, опияняващият мирис на лавандулата, „представлението“ на сервитьорите, включващо изкусно нарязване на агнешкото пред погледа на клиентите, както и заливане на суфлетата със сос от омар и осъзнава, че иска да бъде част от този свят.

След завършване на училище, на 18-годишна възраст, Хестън започва стаж в ресторант "Raymond Blanc's Le Manoir", но след седмица напуска, тъй като иска да има по-голяма свобода в работата. През следващите десет години той работи различни неангижиращи неща - продавач на копирни машини, кредитен контрольор и др, за да може вечерите да се самообразова във френската кухня.

Той готви по рецептите на известни френски готвачи, публикувани в поредицата “Les Recettes Originales“, усъвършенствайки техниката си, в търсене на най-добрия вкус.  Всяко лято, по две седмици той обикаля Франция, посещавайки различни ресторанти и винарски изби, наблюдавайки работата на доставчиците, изучавайки всеки аспект на ресторантьорството и събирайки вкусови спомени занапред.

Повратен момент в самообразованието му е прочитането на книгите на Харолд Макгий - "On Food and Cooking: The Science and "Lore of the Kitchen". Блументал тръгва по пътя на съчетаването на науката и готвенето.

Блументал е пионер на модерната кухня и е носител на редица звания и награди.

Една от характерните за него техники е използването на течен азот за приготвянето на храна, за разпръсване на аромати по време на сервиране, както и за получаването на кристално прозрачни бульони. Освен това той експериментира с увеличаване на силата на звука по време на дегустация на различни храни – например хрускане.

Блументал е пионер и в съчетаването на двойки храни в едно ястие, основаващо се на прилики на молекулярно ниво между тях. Едно от първите съчетания, които той създава е това на бял шоколад и хайвер. Хестън продължава да създава редица необичайни комбинации и да ги претворява в ястия, като „Сьомга на очи върху гел от женско биле с гарнитура от аспержи“.

„Молекулярното съдържание на всяка отделна съставка е толкова сложно, че при обединяването на няколко различни съставки съществуват еднакъв брой причини те да бъдат съчетаеми или несъчетаеми“, смята Блументал.

Блументал е и един от първите готвачи в Англия, използващи технологията „су вид“ /sous-vide/, означаваща "готвене във вакуум".  С помощта на специално оборудване пресният продукт се опакова във вакуумиран плик, след което се готви на водна баня, на относително ниска температура, дълго време. Предимството на тази техника е в прецизността на готвенето. Въпреки че техниката е трудно приложима в домашни условия, в едно от телевизионните си предавания Хестън предлага рецепти за широката публика.

По 24KITCHEN зрителите могат да гледат „Пиршеството на Хестън“ и да се запознаят с философията на шеф-готвача. Използвайки модерни кулинарни методи Хестън прави авторско пресъздаване на различни исторически епохи.