Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Грант Акац

Грант Акац

Грант Акац
Грант Акац, роден през 1974 г. в Мичиган, САЩ, винаги е знаел, че бъдещето му е кулинарното изкуство. На шестгодишна възрасто Грант мие чинии в ресторанта на родителите си, а щом завършва гимназия, се записва в Американския кулинарен институт.
Времето, което прекарва в кухнята на Чарли Тротър в Чикаго, въвежда Грант в света на модерното кулинарно изкуство, а през 1997 г, под ръководството на Томас Келер, усъвършенства уменията си в ресторант "The French Laundry". Всъщност точно менторът му, Келер, му казва за Феран Адриа и ресторанта му „Ел Були“ и през 2000 г. Акац прекарва кратък, но интензивен период там, който радикализира визията му за кулинарното изкуство. След като се връща в Америка, Грант работи още една година в кухнята на Томас Келер преди да направи решителната крачка да стане главен готвач в ресторант „Трио“ в Илинойс.
През 2002 г. Грант е обявен за най-добър млад готвач от списание от списание "Food & Wine". През 2003 г. Акац печели престижната награда за изгряваща звезда готвач в Америка на фондацията на Джеймсън Биърд. След усърдна работа в областта на радикалното авангардно кулинарно изкуство, през 2005 г. Грант решава да отвори свой собствен ресторант – "Алинеа". От този момент кариерата на Грант се развива стремглаво. „Алинеа“ става най-добрият ресторант в Америка, а Грант – най-добрият готвач, според водещите кулинарни критици.
През 2007 г, обаче, животът на Грант се преобръща. Поставена му е диагноза рак на езика. По време на лечението си Грант изгубва временно усещането си за вкус. Но въпреки това той продължава да ръководи ресторанта си и през 2011 г. се сдобива с третата си звезда на „Мишлен“.

Днес Грант Акац безспорно е едно от най-известните имена във висшето кулинарно изкуство, но продължава да търси границите на творческите си възможности.

Епизод 5 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача Грант Акац.