Грант Акац

Грант Акац

Грант Акац, роден през 1974 г. в Мичиган, САЩ, винаги е знаел, че бъдещето му е кулинарното изкуство. На шестгодишна възрасто Грант мие чинии в ресторанта на родителите си, а щом завършва гимназия, се записва в Американския кулинарен институт.
Времето, което прекарва в кухнята на Чарли Тротър в Чикаго, въвежда Грант в света на модерното кулинарно изкуство, а през 1997 г, под ръководството на Томас Келер, усъвършенства уменията си в ресторант "The French Laundry". Всъщност точно менторът му, Келер, му казва за Феран Адриа и ресторанта му „Ел Були“ и през 2000 г. Акац прекарва кратък, но интензивен период там, който радикализира визията му за кулинарното изкуство. След като се връща в Америка, Грант работи още една година в кухнята на Томас Келер преди да направи решителната крачка да стане главен готвач в ресторант „Трио“ в Илинойс.
През 2002 г. Грант е обявен за най-добър млад готвач от списание от списание "Food & Wine". През 2003 г. Акац печели престижната награда за изгряваща звезда готвач в Америка на фондацията на Джеймсън Биърд. След усърдна работа в областта на радикалното авангардно кулинарно изкуство, през 2005 г. Грант решава да отвори свой собствен ресторант – "Алинеа". От този момент кариерата на Грант се развива стремглаво. „Алинеа“ става най-добрият ресторант в Америка, а Грант – най-добрият готвач, според водещите кулинарни критици.
През 2007 г, обаче, животът на Грант се преобръща. Поставена му е диагноза рак на езика. По време на лечението си Грант изгубва временно усещането си за вкус. Но въпреки това той продължава да ръководи ресторанта си и през 2011 г. се сдобива с третата си звезда на „Мишлен“.

Днес Грант Акац безспорно е едно от най-известните имена във висшето кулинарно изкуство, но продължава да търси границите на творческите си възможности.

Епизод 5 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача Грант Акац.