Гордън Рамзи

Гордън Рамзи

Гордън Джеймс Рамзи е роден на 8 ноември 1966 г. в Глазгоу, Шотландия, но израства в Стратфорд на Ейвън, Англия, след като семейството му се премества там, когато той е на 5 години. Първата страст на Гордън е футболът. 15-годишен той играе за професионалния отбор „Глазгоу рейнджърс“. Но три години по-късно, през 1985 г, тежка травма в коляното слага край на професионалната му кариера. Рамзи се записва в колеж по хотелиерски мениджмънт. След като го завършва той работи в кухните на няколко европейски топ-готвачи. Първо се учи при Марко Пиер Уайт в „Harvey's“ в Лондон, работи за Албер Ру в "Le Gavroche" , а след това се усъвършенства при майстор-готвач Жоел Робушон в „Гай Савой“ във Франция.

През 1993 г. Рамзи поема по свой собствен път, като става главен готвач на току-що отворения ресторант "Aubergine" в Лондон. За три години работа той спечелва 2 звезди на „Мишлен“. По-ценната награда за Гордън, обаче, е тази за най-добър млад готвач на престижните Catey Awards за ресторантьорство и хотелиерство.
През 1998 г. Гордън Рамзи отваря свой собствен ресторант „Гордън Рамзи“ в Лондон. Ресторантът бързо става известен като място за изтънчена и вкусна храна от висока класа и донася на готвача си три звезди на „Мишлен“. Същата година кариерата на Рамзи се изстрелва на върха с излизането и на първата му книга „Страст за вкус“ / Passion for Flavour/.

Следващите няколко години са супер интензивни за амбициозния, темпераментен и неуморен Гордън. Той отваря няколко нови ресторанта, сред които „Петрус“ в Лондон, втори „Гордън Рамзи“ в "Клариджис" – луксозен хотел в Мейфеър и „Verre“ в Дубай. Междувременно нараства списъка му с издадени книги – „Passion for Seafood“ /1999 г./ и „Chef for all Seasons“ /2000 г./, както и този с отличия – "Готвач на годината" през 2000 г, а през 2006 г. - офицер на Ордена на Британската империя.

Телевизионната кариера на Рамзи започва в края на 90-те години, когато става участник в документален филм, проследяващ ежедневието на готвача точно след отварянето на собствения му ресторант.
През 2004 г. в ефир излиза риалити шоуто на Рамзи "Кошмари в кухнята“, което моментално спечелва публиката. Големият му успех отваря пред Рамзи възможността за ново предаване в Америка, където по това време риалити форматите се развиват с пълна сила.  „Кухнята на ада“ се излъчва по FOX.
Подобно на британската публика, и американската бързо свиква с колебанията между симпатията и омразата към водещия в процеса на елиминиране на готвачите, до избирането на финалния победител.

През 2007 г. става възможно и адаптирането за американската публика на „Кошмари в кухнята“. То отново се излъчва по FOX.

Успехът на Гордън Рамзи в Америка съвсем естествено води до отварянето на първия му ресторант там - „Гордън Рамзи в Лондон“, в Ню Йорк. Днес, "Гордън Рамзи Холдингс" е международна корпорация с ресторанти по целия свят.

Рамзи живее в Южен Лондон, с жена си Тана и четирите си деца.

  • Телешко филе със салса вердеРецепти
    Телешко филе със салса верде

    1. Вземете цяло парче чисто телешко филе - без жили, ципи, мазнина. Поръсете го със сол и черен пипер от всички страни.2. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган с огнеупорна дръжка и го загрейте. Поставете па...

  • Салата от моркови, кимион и портокалРецепти
    Салата от моркови, кимион и портокал

    1. Почистете и настържете морковите в купа. Добавете фино настърганата кора на портокала и изтискайте сока му. Добавете семките.2. В хаванче сложете запечените предварително в сух тиган семена кимион...

  • Салата "Цезар"Рецепти
    Салата "Цезар"

    1. За дресинга сипете жълтъците в купа заедно с горчицата и оцета. Разбийте с помощта на тел. Щом сместа започне да се сгъстява, започнете да наливате зехтин на тънка струйка, като разбивате енергично...

  • Задушени наденичкиРецепти
    Задушени наденички

    1. Поръсете наденичките със сол и черен пипер. Сипете 1-2 с.л. зехтин в широк съд с огнеупорни дръжки и подредете наденичките в него. Запържете ги до златисто, от двете страни и ги извадете в чиния.2....