Гийом Брахими

Гийом Брахими

Французинът Гийом Брахими е един от най-известните и уважавани готвачи на Австралия. Преди да се премести в Сидни през 90-те години на миналия век, той работи при носителя на звезди „Мишлен“ шеф Робушон в Париж.

През 2001 г. Гийом печели договор за ресторанта на Операта в Сидни Bennelong, който след реновиране отваря врати като „Гийом в Бенелонг“.  Ресторантът печели почти всички големи награди в страната и получава международно признание. В новогодишната нощ на 2013 г. ресторантът затваря врати.

През 2010 г. Гийом издава първата си кулинарна книга Guillaume: Food for Friends, която позволява на читателите да надникнат в девет забележителни домове и да се запознаят с хората, които живеят и готвят в тях. Приходите от тази книга изцяло са да дарени за благотворителност. Втората книга на Гийом French Food Safari, посветена на френската кухня и традиции, излиза през 2012 г.

Guillaume: Food for Family е последната издадена книга на Гийом, издадена през 2015 г. В нея са представени семействата на Кейт Бланшет, Джъстин Хемс, Марк Бури, Кели Хъш и други, а приходите са дарени на Националната фондация за борба с рака на гърдата.  

Гийом Брахими е водещ на телевизионната кулинарна поредица Plat du Tour, която се излъчва по време на колоездачната обиколка „Тур дьо Франс“.

През 2014 г. Брахими е удостоен със званието кавалер на Националния орден за заслуги на Франция. През 2015 г. е отличен с наградата „Готвач на годината“ на годишните награди на списание GQ.

През 2022 г. Гийом заснема „Париж с Гийом“ (Guillaume in Paris), завладяваща поредица, разкриваща най-доброто от парижката кухня и начин на живот, район по район.