Гастон Акурио

Гастон Акурио

Гастон Акурио /роден през 1967 г. в Лима, Перу/ винаги е искал да бъде готвач. Още седемгодишен, връщайки се от училище, очарован от множеството миризми и вкусове, той обичал да си купува различни неща за ядене от малките местни магазинчета. Но, по искане на баща си, се озовава в Испания като студент по право. 20-годишен, все още студент в Мадрид, той посещава ресторанта на Хуан Мари Арзак в Сан Себастиян и решава, че бъдещето му е в кухнята, а не в съдебната зала. През 1989 г. той се записва в училището по кетъринг в Мадрид без знанието на баща си. Две години по-късно, през 1991 г, Гастон продължава образованието си в кулинарната академия „Кордон бльо“ в Париж.
Там, той среща сродната си душа Астрид Гутче, млада германка, отказала се от следването по медицина заради готвенето. След като работи в различни ресторанти в Европа в продължение на няколко години, през 1994 г, Гастон се връща в Перу заедно с Астрид. Двамата отварят ресторант в Лима – „Астрид& Гастон“.

Гастон Акурио е повече от готвач, той упорито се бори за популяризиране по целия свят на кулинарното значение на перуанската кухня. Основател на кулинарно училище – Кулинарен институт "Пачакутек", организатор на едно от най-големите кулинарни изложения в света - "Мистура“, писател и предприемач, Гастон Окурио получава Световната награда по гастрономия в Стокхолм през 2013 г, считана за еквивалент на Нобеловата награда в областта на кулинарията, а през 2011 г. влиза в класацията за 20-те най-влиятелни готвачи по света. Ресторантът му „Астрид&Гастон“ заема 14-о място в класацията „50-те най-добри ресторанта на света“ и е обявен за най-добрия ресторант в Латинска Америка.

Гастон Акурио отваря 34 ресторанта за перуанска кухня в 11 различни държави. Той е убеден, че бъдещето на кулинарното изкуство принадлежи на перуанската кухня.