Феран Адриа

Феран Адриа

Най-вероятно, почти няма човек, който да не свързва името на Феран Адриа /роден през 1962 г. в Оспиталет де Льобрегат, Испания/ с кулинарията. Адриа е не просто готвач, той е артист, строител на нов стил на готвене, който разтърсва из основи френската кухня и извежда кулинарното изкуство на напълно друго ниво.

Феран Адриа започва кариерата си 17-годишен, миейки чинии в ресторант на каталунското крайбрежие, за да събере пари да отиде на Ибиса. Пътешествието му до острова се превръща в двугодишен престой, където работи в различни ресторанти.
Връщайки се в Барселона, Феран все още няма идея да работи като готвач на пълен работен ден. Но в казармата той среща друг готвач – Фермин Пуиг, който го съветва да потърси работа в „Ел Були“ в Жирона. Феран се присъединява към екипа на „Ел Були“ през 1984 г. като помощник в кухнята и три години по-късно, през 1987 г, след като главния готвач Жан-Пол Вине напуска, той става новия главен готвач.

Изкачването до върха на Феран е стремглаво, и то без да е стъпвал в кулинарно училище. Феран се превръща в експерт по техниките на класическата кухня, но желанието му е да внесе свеж полъх в скучната френска кухня, освобождавайки я от излишната и натруфеност и стремейки се да постигне максимална простота в търсене на перфектния вкус.

През 1990 г. заедно с бизнес партньора си Хули Солер, Феран купува "Ел Були" от собствениците и тръгва по собствен път към революционното готвене. Феран работи в абсолютна творческа свобода, именно затова неговите рецепти разчупват установените правила и окуражават готвачите му да стигнат още по-далеч отпреди, измисляйки нови текстури, методи, комбинации, вкусове и усещания. В кухнята на „Ел Були“ няма невъзможни неща.

През 1997 г. ресторантът получава третата си звезда на „Мишлен“, а през 2000 г. Феран Адриа е обявен за най-добрия готвач в света. Феран заема първото място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ през 2002 г, като се задържа на това място четири поредни години – от 2006 г. до 2009 г.

„Ел Були“ се превръща в място, на което готвачи и любители на храната ходят на като на поклонение. Да работиш като стажант в кухнята му е привилегия за малцина.

През 2011 г. „Ел Були“ затваря врати, но Феран Адриа продължава да твори. Той не е просто готвач, той е визионер, заменил готвенето за изследвания и експерименти, а кухнята си - за лаборатория за идеи. И всичко това в името на една цел – да направи детайлна карта на кулинарния геном...

Епизод 13 от "Най-добрите готвачи на света" е посветен на личността на Феран Адриа.