Ейдриън Ричардсън

Ейдриън Ричардсън

Биография

Какво мотивира човек, който получава свидетелство за управление за самолет още на 16-годишна възраст, мечтаейки да бъде пилот като баща си, да стане готвач?

Наследената страст към готвенето от дядо му би могла да обясни тази промяна на курса, а вдъхновение черпи от „смесицата от северноафриканска, близкоизточна и италианска кухня“, която му е завещана. Но интересът му към животинските кръв и вътрешности със сигурност не са му предадени по наследство, тъй като семейството му са стриктни вегетарианци. Днес ресторантът на Ейдриън Ричардсън „La Luna“ е известно и оживено и място в Северен Карлтън, Мелбърн, в който се предлага чиста, свежа и модерна храна.

От 14-годишна възраст Ейдриън започва да работи по кафенета и бистра. След 12 години работа, шефът му в този момент му предлага обучение. Останалото, както се казва, е история. Ричардсън се е обучавал във Victoria Arts Centre, в ресторанта на The Regent Hotel при готвачите Дитмар Сайер, Лайм Томлин и Ръсел Армстронг, в O’Connell’s Hotel при Грег Малуф, във Великобритания при Антъни Уоръл-Томпсън, както и в Канада.

Философията на Ейдриън по отношение на кухнята си, която нарича „модерна средиземноморска“, е ясна - използване на възможно най-пресните съставки и простота. Правилото, което спазва, относно рибата в менюто на ресторанта си е „Или прясна риба, или без риба!“ Той е толкова запален по храната, че сам отглежда авокадо и домати, сам прави паста всеки ден, суши телешко месо и използва гъби, които са били откъснати само няколко часа преди доставката. Това наистина трябва да е любов!

Сега Ейдриън се радва на заслужено признание – участва в телевизионния проект „Кухнята на Джейми – Австралия“ заедно с Тоби Пъток, а ресторантът му „La Luna“ е лично препоръчан от Джейми Оливър пред публика от 6000 души по време на шоуто му на живо в Мелбърн през 2006 г.

Ейдриън вече трети сезон е и един от екипа на готвачите в шоуто “Ready Steady Cook”. Освен това се снима и в други кулинарни предавания като „Boat Show“, “Car Show”,“Fresh“, „Switching Lives“ и “Good Morning Australia”.

Ейдриън е автор на кулинарната книга „Meat“, издадена през 2008, в която той напътства читателите как да избират и да готвят месо. През 2011 г. излиза втората му книга „The Good Life“, която е вдъхновена от времето, прекарано в готвене вкъщи. „Книгата е за насладата от храната, която съм споделял със семейството и приятелите си, с приятни разговори и импровизации в кухнята. Нищо повече от чисто удоволствие.“

През 2011 г. започва излъчването на собственото кулинарното предаване на Ейдриън „Тайните на месото“ /The Secret Meat Business/. Ейдриън е и съводещ в 4-ти, 5-ти и 6-ти сезон на “Good Chef Bad Chef”. В излъчваното в над 100 държави предаване „Уикенд по мъжки“ /Boys Weekend/ Ейдриън е в компанията на приятелите си Грег Мъхиган, Маню Фидел и Мигел Маестре. Освен това се появява и като гост-готвач във финалните епизоди на “Masterchef Australia“ и „Masterchef Allstars“.

Рецепти