Джейсън Атертън

Джейсън Атертън

Джейсън Атертън е роден през 1971 г. и е един от най-известните британски готвачи. Носител на 4 звезди „Мишлен“, той оказва голямо влияние върху превръщането на обикновената вечеря в изкуство, както в ресторантите си в Лондон, така и в тези на по-далечни места като Шанхай и Ню Йорк.

Джейсън е отгледан предимно от майка си - хотелиерка в град Скегнес, графство Линкълншир и за първи път започва да се наслаждава на готвенето по време на часовете си по домакинска икономика в училище. Но последвалото му обучение в Армейския кетъринг корпус продължава  само шест седмици.

След кратък период на работа в кухнята на хотела в Скегнес, Атертън решава да се премести в Лондон, за да развие кариерата си като готвач. След като вече е работил с големи имена в кулинарното изкуство като Марко Пиер Уайт и Пиер Кофман, през 2001 г. той се запознава Гордън Рамзи, който му става ментор. Двамата работят заедно в продължение на 9 години, през които Атертън става първият главен готвач в ресторант Maze, отличен с 1 звезда „Мишлен“.

Вдъхновен от успеха си под крилото на Рамзи, през 2010 г. Атертън решава да отвори свой собствен ресторант The Social Company и от този момент кариерата му набира скорост. Знаковият му ресторант Pollen Street Social  бързо печели множество награди, включително звезда „Мишлен“, както и топ места в списъци. Това води до откриването на нови ресторанти на различни места по света – Дубай, Шанхай, Филипините, Ню Йорк.

Атертън редовно участва в кулинарни предавания, публикува рецепти в известни списания и вестници. През 2019 г. готвачът отваря нови ресторанти и доказва, че възможностите за развитието му са неограничени.