Даниел Хъм

Даниел Хъм

Даниел Хъм /роден през 1976 г. в Щренгелбах, Швейцария/ започва кариерата си едва 14-годишен в кухнята на гранд хотел „Baur au Lac“ в Цюрих. Даниел започва работа въпреки нежеланието на баща си – известен архитект.
Три години по-късно, през 1990 г, Даниел решава да обогати професионалния си опит в други ресторанти – работи в „Le Pont de Brent“ в Монтрьо, при готвач Жерар Рабе, който става негов ментор. За четири години работа Хъм научава всички тънкости и тайни на занаята и развива любов към съставките и уважение към класическата френска кухня.

Като готвач в ресторант „Gasthaus zum Gupf“, на 24 години Даниел Хъм получава първата си звезда на „Мишлен“ и става най-младият швейцарски готвач с такова признание.

През 2003 г. Даниел заминава за Сан Франциско, знаейки съвсем малко английски, но с мисия да стане един от най-известните американски готвачи. По това време ресторант "Кемптън плейс" /Campton Place/ е  оценен високо от американските критици за новаторския стил, основан на изисканата класическа френска кухня. През 2005 г. Даниел печели наградата "Изгряваща звезда" на фондацията на Джеймс Биърд. Година по-късно, през 2006 г, Даниел се премества в Ню Йорк, за да стане главен готвач в „Илевън Медисън парк“ /Eleven Madison Park /, по това време бирария в центъра на Манхатън. Успеха на Хъм в кухнята на „Илевън Медисън парк“ се дължи на изключително високото качество на продуктите, повечето от местно производство, както и на невероятната техническа прецизност в изпълнението на ястия от класическата френска кухня. Този подход към готвенето му носи множество похвали от критиците.

През 2012 г. Хъм печели наградата „Най-добър готвач на Америка“ на фондация Джеймс Биърд, както и три звезди на „Мишлен“ за ресторанта си. „Илевън Медисън парк“ заема пето място в класацията „50-те най-добри ресторанта в света“ за 2013 г.

Епизод 11 на "Най-добрите готвачи на света" е посветен на готвача.