Анди Макдоналд

Анди Макдоналд

Андрю/Анди/Макдоналд е роден през 1970 г. в Ърмстън, Англия. След завършване на курс за готвачи, той работи една година в Цюрих, след което се мести в Холандия. В Амстердам той е работил в петзвездни хотели като Le Meridian Apollo с главен готвач Роб Бюканън и в Barbizon с главен готвач Жан-Жак Менанто. След това Анди работи в кухнята на едни най-добрите ресторанти в града.

През последните години работи самостоятелно по различни проекти, свързани с готвенето.

От съвсем малък Анди знае, че иска да стане готвач. В основата на неговия интерес към готвенето стоят майка му и чичо му, който работи като главен готвач. "Майка ми правеше конфитюри, мармалади и мариновани зеленчуци. Най-ранните ми спомени са как си играя с капачки за буркани около кухненската маса.  Семейството ми имаше своя собствена зеленчукова градина, където отглеждаха пресни продукти.“

За професията си Анди казва: "Всеки ден твориш и правиш хората щастливи, а и всеки ден ядеш добра храна ... Коя друга професия ти се отплаща по този начин?"

Анди се опитва да предаде страстта си на двамата си сина. Те сами избират това, което ядат и често помагат в кухнята. Синовете му предпочитат не палачинки или пържени картофи, а вкусни, домашно приготвени ястия, като спагети карбонара, суши или домашни кюфтета.

В предаването „Спешна кулинарна помощ“ на 24Kitchen Анди помага на хора, които не могат да готвят, да се научат да го правят и да разберат, че не е сложно. „Харесвам простата храна, около която не се вдига прекалено много шум, залагам на сезонните и местни продукти. Всъщност така готвеше майка ми за мен.“

В новото предаване "Свежи ястия от лятната градина" Анди работи в тандем с Кория. Той приготвя ястия на барбекю, а тя - коктейли.